Οι επιλογές της Κυβέρνησης κατά των τουρκικών «δασμών»

Σε συστάσεις κυρίως προς τον ΟΗΕ και την Ε.Ε προκειμένου να κατακυρωθεί η απόφαση των κατοχικών αρχών όσον αφορά την επιβολή «δασμών» σε προϊόντα για τους εγκλωβισμένους αναμένεται να προβεί η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Sigmalive ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ τον οποίο και θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος.

Επιπλέον, την επόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την Τουρκία , ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα της παράνομης επιβολή δασμών ενώπιων των ευρωπαίων ομολόγων του.

ΟΙ ίδιες πηγές δήλωσαν στο Sigmalive, πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινοτάρχες των κατεχόμενων δήμων, φροντίζει ούτως ώστε οι εγκλωβισμένοι μας μην αντιμετωπίσουν έλλειψη αγαθών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Κορνηλίου ετοίμασε σχετική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι επιλογές της Κυβέρνησης

Πάντως, σε δηλώσεις του στο Sigmalive, o Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης είπε πως το όλο ζήτημα άπτεται των κυβερνητικών σχεδιασμών και πολιτικών υπό την έννοια ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Ε.Ε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα από τους δικούς τους κανονισμούς και μηχανισμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως είπε έχει τις εξής επιλογές:

Α) Να τερματίσει την εξουσιοδότηση προς την Κομισιόν και προς το τ/κ εμπορικό-βιομηχανικό επιμελητήριο να προβαίνει σε πιστοποιήσεις στα κατεχόμενα ως προϋπόθεση λειτουργίας του κανονισμού προς την πράσινη γραμμή.

Β) Να ζητήσει τον τερματισμό οποιασδήποτε περεταίρω οικονομική βοήθειας προς τα κατεχόμενα.

Γ) Να τερματιστεί άμεσα η διαδικασία εναρμόνισης των κατεχομένων με το κεκτημένο. Η επιβολή δασμού επιβάλλεται από το ψευδοκράτους προκειμένου να ισχυριστεί ότι αποτελεί χωριστό «κράτος». Οι όλες σχέσεις του ψευδοκράτους με την ΕΕ περνούν από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία εντάχθηκε ολόκληρη στην Ε.Ε όπως προβλέπει το Πρωτόκολλό 10 που καθορίζει αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα.

Συνεπώς, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία με σαφήνεια θα πρέπει να αξιώσει την εφαρμογή των συνθηκών και των κανονισμών της Ε.Ε και όχι να περιμένει από την Ένωση να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως.

Επιπροσθέτως, κατέληξε, υπάρχει και το προηγούμενο Μολδαβίας- Υπερδνυστερίας . «Αυτό σημαίνει ότι η ΚΔ έχει επιλογή να καταθέσει εντός της Ε.Ε κατάλογο με πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή μιας απαράδεκτης και αποσχιστικής ενέργειας όπως είναι η επιβολή δασμών και μάλιστα για ζητήματα ανθρωπιστικά. Ο κατάλογος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφές αίτημα όπως είναι η απαγόρευση διακίνησης εντός της Ε.Ε ή ακόμη και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων , είπε προσθέτοντας «Εννοείται ότι για να είναι πειστική η Κυβέρνηση θα πρέπει η ίδια να αφαιρέσει από εκείνους τους οποίους θεωρεί ενόχους, τις ταυτότητες και τα διαβατήρια της Κ.Δ. Οι ένοχοι είναι γνωστοί, πρόκειται για την λεγόμενη κυβένρηση των κατεχομένων και όσους άλλους εμπλέκονται. Το ζήτημα πρέπει να είναι ενταγμένο στο πλαίσιο συγκροτημένης στρατηγικής χωρίς φιλολογίες και ωστόσο δεν αποτελεί ζήτημα μόνο της Κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του κομματικού κόσμου. Για αυτό και το ορθότερο θα ήταν η σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου για την λήψη αποφάσεων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα