Μεταναστευτικό: Έτσι θα εφαρμοστούν τα μέτρα για Σύρους (BINTEO)

Αποφάσεις σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές Σύρων έλαβε η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ο οποίος εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από τους Σύρους παράτυπους μετανάστες αλλά δεν θα εξετάζονται. «Έχει ανασταλεί η εξέταση των αιτήσεων τους. Αφού φτάσουν στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μεταφέρονται στην Κοφίνου και στο Πουρνάρα. Θα τους παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση σύμφωνα

με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Διαβάστε ακόμη: «Σχέδιο Β» η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου- Κόβεται το επίδομα στέγασης

Συμπλήρωσε ότι δεν θα τους παρέχεται επίδομα ενόσω η αίτηση τους εκκρεμεί. «Μέσα από μια κάρτα που θα τους παρέχεται, θα μπορούν να βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους και αν επιλέξουν να μείνουν εκτός των κέντρων διαμονής θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση διαμονής η οποία θα ελεγχθεί».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι θα πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ότι διαμένουν στους χώρους που έχουν δηλώσει. «Για εννέα μήνες δεν θα έχουν το δικαίωμα εργασίας και θα συνοδεύεται αυτή η απόφαση με την συνέχιση των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο για παράνομη και αδήλωτη εργασία».

Τόνισε ότι αυτό το μέτρο θα συμβάλει στο να αλλάξουν απόφαση οι Σύροι σε σχέση με την κάθοδο τους στην Κύπρο. «Το καθεστώς της Συρίας τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα της συμπληρωματικής προστασίας. Εμείς προσπαθούμε έτσι ώστε κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς για να είναι δυνατή η επιστροφή τους σε αυτές τις περιοχές».

Επεσήμανε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι Σύροι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν ταξιδέψει στη Σύρια όχι μια φορά. «Πολλοί πηγαίνουν μέσω των κατεχομένων και μετά επιστρέφουν στην Κύπρο. Για να πηγαινοέρχονται στη Συρία σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι ζωές τους».

Υπογράμμισε ότι σε αυτά τα άτομα θα ανακληθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας ή θα απορριφθεί η αίτηση τους.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους: «Υπό έλεγχο..»

ΥΠΕΣ: Νομότυπες οι αποφάσεις για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Νομότυπα και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις, για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών Σύρων υπηκόων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, πρόσθεσε ότι, με βάση την απόφαση για αναστολή των εξετάσεων αιτήσεων ασύλου προσώπων συριακής καταγωγής, τα άτομα αυτά δεν θα λαμβάνουν επιδόματα ενοικίου και σίτισης και χώρος διαμονής τους θα είναι ο χώρος φιλοξενίας στο Πουρνάρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι, αν η κατάσταση με τις αφίξεις από τον Λίβανο συνεχιστεί, η κυβέρνηση έχει πλάνο διαχείρισης, με λήψη πρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα ετοιμάζεται, πακέτο οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, που θα παραχωρηθεί υπό όρους, όπως η εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων, για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα