Μετανάστευση, ανεργία και ασφάλεια οι προκλήσεις της Ευρώπης

Ανεργία, μετανάστευση και ασφάλεια είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανό Ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Γουέμπερ.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε Κύπριους και Ελλαδίτες δημοσιογράφους που συμμετέχουν σε τριήμερο σεμινάριο για το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει η Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Ελλάδα,

ο κ. Γουέπμερ είπε ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εργασία”, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει ενιαία αγορά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι “θέλουμε να διπλασιάσουμε τα ποσά για επενδύσεις”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

“Χρειάζεται αξιοπιστία σε εθνικό επίπεδο ώστε να κερδίσουμε πίσω επενδύσεις” τόνισε στην παρουσίασή του.

Χαρακτήρισε τη μετανάστευση ως άλλη μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι “η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της”, ενώ αναγνώρισε ότι για κάποια κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, είναι δύσκολο να προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά τους.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να δημιουργηθούν hot spots, όπου να υπάρχει έλεγχος στα άτομα που εισέρχονται σε έδαφος της ΕΕ, ώστε να διαχωρίζονται οι πραγματικοί πρόσφυγες από άλλα άτομα.

Άλλο ένα στοιχείο που ανέδειξε ο κ. Γουέμπερ είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι αποτελεί άλλη μια πρόκληση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι “υπάρχει έλλειψη συνεργασίας”, τονίζοντας ότι πρέπει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες γιατί - όπως είπε - “σήμερα η πληροφόρηση είναι ισχύς.”

Αναφορικά με την εξωτερική διάσταση της ΕΕ, που για τον ίδιο είναι άλλη μια πρόκληση της Ένωσης, είπε ότι το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής θα συζητήσει το θέμα Ρωσία. “Δεν μπορεί να υπάρχει κατευνασμός σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και το ΕΛΚ δεν δέχεται ότι ο πόλεμος είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας” στην επίλυση διαφορών.

Τέλος ανέφερε ότι το Brexit αφορά την εξωτερική διάσταση της ΕΕ και σημείωσε ότι “το παιγνίδι τέλειωσε για τη Βρετανία, που εάν θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ενιαία αγορά, θα το πράξει”, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι μια εθελοντική ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα