Μεταμεσονύκτιο θρίλερ στη Βουλή των Ελλήνων

Κατά πλειοψηφία αναμενόταν να περάσει το τρίτο μνημόνιο από το Κοινοβούλιο
Μετά από πολύωρες συζητήσεις στις αρμόδιες Επιτροπές της ελληνικής Βουλής και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα η συνεδρία του Σώματος για να τοποθετηθεί επί του τρίτου μνημονίου

Με πολύωρη καθυστέρηση, λόγω της πρωτοφανούς κοινοβουλευτικής μάχης που δόθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της ελληνικής Βουλής,

ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου. Της Ολομέλειας προηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία καθόρισε τη διαδικασία που θα ακολουθείτο. Κατά τη διάρκειά της, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε εντονότατα την κυβέρνηση, όπως έκανε και κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, για τις διαδικασίες-εξπρές που προώθησε για ψήφιση της συμφωνίας.

Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να μεταθέσει την έναρξη της διαδικασίας για σήμερα το πρωί με διάρκεια δέκα ωρών, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Φίλης αντιπρότεινε την άμεση έναρξη της Ολομέλειας και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις τρεις το πρωί. Με την πρόταση Φίλη συμφώνησε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την τοποθέτηση και των άλλων συμμετεχόντων στη διάσκεψη, τέθηκαν υπό ψήφιση οι δύο προτάσεις. Υπέρ της άμεσης έναρξης τάχθηκαν δέκα μέλη της Διάσκεψης, οκτώ υπέρ της έναρξης σήμερα το πρωί, ενώ δύο μέλη της ψήφισαν «παρών».

Το «κώλυμα» και η… λύση
Αν και πλειοψήφησε η πρόταση να ξεκινήσει άμεσα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε το ζήτημα της απόλυτης πλειοψηφίας, καθώς υπερψηφίστηκε με 10 ψήφους, επί 20 παρόντων και απαιτήθηκε η γνωμοδότηση επί του προκείμενου ζητήματος. Τελικά, ωστόσο, ούτε η γνωμοδότηση βοήθησε, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα καθυστέρηση και να ξεκινήσει μια ατέρμονη συζήτηση για το εάν θα επαναλαμβανόταν ή όχι η διαδικασία της ψηφοφορίας και εάν θα εκρίνετο η έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σήμερα το πρωί. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία υπέρ της άμεσης έναρξης της ψηφοφορίας τάχθηκαν 11 μέλη, ενώ επτά ψήφισαν την έναρξη της συνεδρίας το πρωί και άλλα δυο μέλη ψήφισαν «παρών». Μετά το αποτέλεσμα αυτό η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο πριν από τις δύο μετά τα μεσάνυκτα, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος διάρκειάς της.

Θυελλώδης συνεδρία και έγκριση από Επιτροπές
Της Διάσκεψης των Προέδρων προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής για την έγκριση του νέου μνημονίου. Έπειτα από μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις, οι Επιτροπές έκαναν δεκτό κατά πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές έκαναν δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τη συμφωνία, ενώ οι δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και προκάλεσαν αντιδράσεις, αναμενόταν να συζητηθούν στην Ολομέλεια. Κατά τη συνεδρία των Επιτροπών, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το κατεπείγον γίνεται για να γλυτώσει η χώρα το «δάνειο-γέφυρα», προκαλώντας την έκρηξη της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου (βλέπε σελ. 4-5), η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ παρενέβη στη συζήτηση πενήντα φορές.

Έκτακτη συνεδρία του Γιούρογκρουπ
Πάντως, στη σκιά της χθεσινής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων, όπου αναμενόταν ότι το μνημόνιο θα περνούσε κατά πλειοψηφία, συνέρχεται σήμερα το απόγευμα, εκτάκτως, το Γιούρογκρουπ. Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί, όπως όλα προς το παρόν δείχνουν, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, λόγω της στάσης κυρίως της γερμανικής πλευράς.
Χθες, πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «πιθανό παραμένει τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM, επί τη βάσει του νέου προγράμματος. Η ίδια είπε, τέλος, ότι τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας παραδόθηκαν από την Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δύο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν) και Γερούν Ντάισελμπλουμ (Γιούρογκρουπ).

Ερωτήματα από γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών
Σε σχέση με τη στάση της γερμανικής πλευράς, αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες ότι σημαντικά θέματα σχετικά με την Ελλάδα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, «πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή την εβδομάδα», υποβαθμίζοντας τα περί διάστασης στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο ελληνικό μνημόνιο. Το υπουργείο επανέλαβε, εκτός από τη σημασία συμμετοχής του ΔΝΤ, πως αποκλείει κούρεμα χρέους, αλλά όχι κινήσεις για ελάφρυνση με κινήσεις όπως επιμήκυνση. Μιλώντας την Πέμπτη στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν επανέλαβε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να μιλήσει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με τρόπους όπως η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης ή η άμβλυνση των όρων, αλλά ένα κούρεμα είναι εκτός συζήτησης.

«Ένα αποκαλούμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όταν (δηλαδή) παραδίδεις μέρος χρέους, αλλά υπό το σχήμα ελάφρυνση χρέους μπορεί κανείς επίσης να συζητήσει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, τον ορισμό χρονικών περιόδων χωρίς πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου και μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό, πάντοτε το λέγαμε», εξήγησε. Ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή θέση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της... αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει μία καλή συμφωνία. Υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση, μία προθυμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», ανέφερε.

«Ναι» από τη Φινλανδία για συμμετοχή στο μνημόνιο
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως υπέρ της συμμετοχής της Φινλανδίας στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ψήφισε την Πέμπτη η Μεγάλη Επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας. «Διανύσαμε πολύ δρόμο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μέλλον του ευρώ κινδύνευσε, αλλά τώρα έχουμε μία λύση και με αυτή θα ζήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος τόνισε πως για τη φινλανδική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημειώνεται, δε, ότι η έγκριση της συμφωνίας θεωρείτο σχεδόν δεδομένη, μολονότι η Φινλανδία είναι από τις χώρες που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Κι αυτό ένεκα του ότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που διαφωνούσε κατηγορηματικά να δίνονται τα χρήματα των Φινλανδών φορολογουμένων σε προγράμματα βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχει χαλαρώσει τη στάση του για το θέμα αυτό, αφότου προσχώρησε στον κυβερνητικό συνασπισμό τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι εξήγησε το περασμένο Σάββατο στο Bloomberg ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα