Μετά τον Ονασαγόρα, η Αμαθούσα και η…Αίγυπτος

Απογοήτευση μεν, αλλά όχι έκπληξη αλλά ούτε και αμηχανία προκάλεσαν στη Λευκωσία τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης που πραγματοποίησε η εταιρεία ENI στο κοίτασμα Ονασαγόρας του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Υπουργείο Ενέργειας, ήδη προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα, ενώ το τρυπάνι SAIPEM 10000 της ΕΝΙ, θα μεταφερθεί πλέον στο κοίτασμα Αμαθούσα για να συνεχίσει

το ερευνητικό του πρόγραμμα.

Τι ακριβώς συνέβη και γιατί

Το αποτέλεσμα της γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας, επιβεβαιώνει αυτό που συχνά επαναλαμβάνουν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας: Ότι δηλαδή, ασχέτως των όσων καταγράφονται από τις σεισμογραφικές έρευνες, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα μέχρι να γίνει γεώτρηση, εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των σεισμογραφικών ερευνών για το κοίτασμα Ονασαγόρας, εντοπίστηκε μεγάλη γεωλογική δομή, της οποίας το περιεχόμενο θα μπορούσε να διαπιστωθεί μετά βεβαιότητας, μόνο όταν ολοκληρωνόταν η επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία εν τέλει κατέδειξε ότι στο εν λόγω κοίτασμα δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε έγκυρη πηγή στο SigmaLive, τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα για την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία θα χρησιμεύσουν για τις επόμενες αποφάσεις σε ότι αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα.

Τα βλέμματα στο κοίτασμα «Αμαθούσα»

Πλέον το τρυπάνι της ΕΝΙ, θα μεταφερθεί στο κοίτασμα «Αμαθούσα», όχι τυχαία, καθώς η θέση του, βρίσκεται πολύ κοντά στο οικόπεδο 12, όπου και έχουν πιστοποιηθεί σημαντικές ποσότητες. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 80-90 μέρες και αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες βδομάδες. Για τις εργασίες έχει ήδη εκδοθεί διάταγμα Ζώνης Ασφαλείας από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Πιο μακριά από ποτέ το τερματικό υγροποίησης

Το ανεπιτυχές αποτέλεσμα στον Ονασαγόρα, έρχεται φυσικά να προστεθεί στην εξίσωση η οποία θέλει τον νούμερο ένα στρατηγικό στόχο της Κύπρου, δηλαδή το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, να απομακρύνεται. Αυτό γιατί τουλάχιστον προς το παρόν, δεν συμπληρώνονται οι απαραίτητες ποσότητες που θα το καταστίσουν βιώσιμο, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος με τα αποθέματα της Αφροδίτης. Αυτά τα αποθέματα, έχει αποφασιστεί ότι θα εξαχθούν στις περιφερειακές αγορές. H λογική εντός Υπουργείου Ενέργειας για αυτή την απόφαση είναι ξεκάθαρη: "Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος".

Είναι για αυτό που και επίσημα εταιρείες και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, στρέφονται προς την Αίγυπτο για εξαγωγή των αποθεμάτων του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στα τερματικά Ίτκου και Νταμιέττα.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο σε διακρατικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, για επίτευξη τελικής επενδυτικής απόφασης μέχρι το 2016. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιλογή της Ιορδανίας.

«Το γεωπολιτικό παιχνίδι»

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και μάλιστα θεωρεί ότι η Κύπρος έχει σε μεγάλο βαθμό επιτύχει να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα της με αυτά της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίες ευνοούν το σενάριο της συνεργασίας. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, εκτιμάται, τότε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα ασχέτως των εξελίξεων στο κυπριακό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού για εγχώρια κατανάλωση. Η προσπάθεια να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, επικεντρώνεται στην άντληση χρηματοδότησης από την ΕΕ και πιο συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

[email protected]

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα