Μέσω Έιντε η εμπλοκή Μπαν

Επιστολή Νικόλα προς Αναστασιάδη για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου
Η ενίσχυση της εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε ουδεμία περίπτωση ισοδυναμεί με επιδιαιτησία, ξεκαθάρισε εκ νέου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε περαιτέρω διασαφηνιστικές δηλώσεις, όσον αφορά στην ενίσχυση της εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως συμφώνησαν στην κοινή δήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου οι ηγέτες

των δύο κοινοτήτων, προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια προσπάθεια να θεραπευθούν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες πολιτικών κομμάτων για ενδεχόμενη ανάληψη ρόλου επιδιαιτησίας εκ μέρους του κ. Μπαν Κι Μουν.

Η ενίσχυση της εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε ουδεμία περίπτωση ισοδυναμεί με επιδιαιτησία, ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει μέσω του ειδικού του συμβούλου.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ημικρατικού καναλιού «Από μέρα σε μέρα», ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι υπάρχουν θέματα, για τα οποία ευθύνη και αρμοδιότητα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως, για παράδειγμα, η αποναρκοθέτηση.

Παρότι, όπως υπονοείται στην κοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί, οι τρόποι ενεργότερης εμπλοκής του ΓΓ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν στην τριμερή διάσκεψη της 25ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δίνει μια πρώτη ένδειξη της μορφής την οποία μπορεί αυτή να διαλάβει, αφού, σύμφωνα με τους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ, όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, δεν έχει το δικαίωμα ανάληψης παρεμβατικού ή καθοδηγητικού ρόλου στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ούτε πενταμερής
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης, ως απόρροια και συνέχεια της τριμερούς, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, τόνισε, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που οι δύο πλευρές φτάσουν σε ακτίνα λύσης, κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν συμβαίνει.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, μιλώντας στη εφημερίδα μας, σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε σειρά κρίσιμων θεμάτων είναι τόσο μεγάλες, που και πρακτικά είναι αδύνατη η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, κι αυτό θα υποδειχθεί, πρόσθεσε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον ΓΓ των ΗΕ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 25 του μήνα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προχθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης, είπε ότι υπάρχουν ένα- δύο θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων. Αναμένουμε, πρόσθεσε, να δούμε το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη, για να διαπιστωθεί αν αποδόθηκαν σωστά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη δήλωση Ακιντζί περί πλειοψηφίας γης και πληθυσμού στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Οι έξι ειδικές συνεδρίες του ΕΣ
Σε άλλες δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις έξι ειδικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, μία για καθένα από τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη.

Κάτι που συμφωνήθηκε στην προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες σε κάθε κεφάλαιο, καθώς και για τις θέσεις της κάθε πλευράς, βάσει και αναλυτικού εγγράφου, πενήντα σελίδων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στις συνεδρίες θα παρευρίσκονται και οι επικεφαλής των ομάδων εργασίας, ώστε να γίνεται σε βάθος ανάλυση και να δοθούν διευκρινίσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση και απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων των αρχηγών των Κομμάτων, αλλά έγινε και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων ενόψει της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Επιστολή Νικόλα προς Αναστασιάδη
Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κοινοποίηση προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διαβίβασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, για το θέμα της διαθεματικής διαβούλευσης του Εθνικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της προχθεσινής απόφασης του Σώματος.

Διά της επιστολής, ο κ. Παπαδόπουλος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
• Να προτείνει το συντομότερο δυνατό ημερομηνίες σύγκλησης των θεματικών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος.

•Να αποστείλει έγκαιρα αντίγραφα όλων των σχετικών με κάθε θέμα εγγράφων, για να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, με στόχο μια παραγωγική συζήτηση.

Στη… στροφή
Εξάλλου, σε εκτενείς αναφορές αναφορικά με τις δηλώσεις του Μ. Ακιντζί και το τέλος των εντατικοποιημένων συνομιλιών προέβη χθες ο τ/κ Τύπος.

Με τον τίτλο «Πώς θα πάρουμε αυτήν τη στροφή», ο διευθυντής της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και όλοι είμαστε μέσα στο «τρένο της λύσης που θα πρέπει να λάβει τη (σωστή) στροφή».

Στο άρθρο του για την προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη, στην οποία μετείχε ο ίδιος στο πάνελ των δημοσιογράφων, ο κ. Μουτλούγιακαλι αναφέρει ότι το ομοσπονδιακό κράτος και οι συνιστώσες πολιτείες θα γίνει δικό μας, λέγοντας ότι η ενωμένη Κύπρος θα είναι όλων μας και όχι του άλλου, θεωρώντας ως σημαντική τη δήλωση Ακιντζί: «εργαζόμαστε για δύο ναι».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Τ/κ ηγέτη για την ομοσπονδία με ένα κράτος, μια κυριαρχία, μέλος των ΗΕ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι για πρώτη φορά ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στον περιορισμό του 20% των Ε/κ που θα επανεγκατασταθούν στον «βορρά» σε σχέση με τον πληθυσμό εκεί των Τ/κ, βάζοντας σε εισαγωγικά τη φράση του Τ/κ ηγέτη ότι «ο καθένας θα μπορεί να ζει όπου θέλει, δεν θα έχει πολιτικά δικαιώματα και στο δικαίωμα εγκατάστασης θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός».

Πέφτει η αυλαία…
Στο δικό του άρθρο ο διευθυντής της «Χαβαντίς» Μπασιαράν Ντουζγκιούν, που ήταν επίσης στο πάνελ της διακαναλικής, δεν αναφέρεται σε αυτήν, αλλά σημειώνει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο σημείο τού «να πέσει η αυλαία».

«Οδεύουμε προς το τέλος όπου θα εισέλθει αυτοπροσώπως ο ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι αρχιτέκτονες του επιπέδου που έχουμε φτάσει είναι οι δύο ηγέτες. Η αποφασιστική και πιστή προσπάθεια των Ακιντζί και Αναστασιάδη έχει αυξήσει την πιθανότητα ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων. Όταν κλείσει η αυλαία, ας ελπίσουμε ότι στα χέρια μας θα έχουμε μια συμφωνία. Αλλιώς, αυτή η αυλαία δεν θα ανοίξει ξανά».

Η «Αφρίκα» δημοσιεύει φωτογραφία από το «προεδρικό», όπου έγινε η διακαναλική διάσκεψη και σημειώνει ότι δεν κλήθηκε δημοσιογράφος της εφημερίδας. Ωστόσο, γράφει, ο Ακιντζί δήλωσε ότι μπαίνουμε σε μια σημαντική στροφή και πως συνεχίζει να είναι στόχος η λύση το 2016.

Δύο εφημερίδες, η «Χαβαντίς» και η «Χαλκίν Σεσί» τονίζουν τη σημασία της Νέας Υόρκης, όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον Μπαν Κι Μουν. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Κίπρις» δεν έχει κύριο πρωτοσέλιδο θέμα τις χθεσινές δηλώσεις και τη συνάντηση των ηγετών.

Δημοσιεύει, ωστόσο, σε ανυπόγραφο άρθρο, τοποθέτηση της εφημερίδας που περιγράφει το σκηνικό στις δύο κοινότητες και σημειώνει πως υπάρχουν αντιδράσεις και επικρίσεις, και η δουλειά των ηγετών είναι δύσκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα