Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στην σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις Βρυξέλλες.

Θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει

να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, δήλωσε.

Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης...εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα