Η εξεύρεση υποψηφίου στο ΑΚΕΛ και οι εν δυνάμει μνηστήρες

Γρίφος για δυνατούς λύτες η επιλογή υποψηφίου στο ΑΚΕΛ, μετά το πρόωρο "διαζύγιο " με τον Μάικ Σπανό.

Στα βαθιά μπαίνει εκ νέου το ΑΚΕΛ την ερχόμενη εβδομάδα, στην αναζήτηση για τον κατάλληλο υποψήφιο που θα κερδίσει τη στήριξη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Επιμένουν σε επιλογή νίκης, όπως αναφέρουν.

Με γοργούς πλέον ρυθμούς, Γραμματεία, Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή,

θα πρέπει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες να καταλήξουν στη φόρμουλα η οποία να οδηγεί σε μια νικηφόρα επιλογή ενόψει Προεδρικών Εκλογών.

Σίγουρα το γεγονός ότι δεν καρποφόρησε η κυοφορούμενη συνεργασία ΑΚΕΛ και Μάικ Σπανού αφήνει τα σημάδια του σε αυτό το πρώιμο στάδιο, κυρίως σε σχέση με το πως έγινε η διαχείριση της διαδικασίας από μέρους ηγεσίας του ΑΚΕΛ.

Πηγές εντός ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι αυτό που μένει από το "διαζύγιο" με τον Σπανό, είναι ότι στην όποια επόμενη απόπειρα συνεργασίας για εξεύρεση υποψηφίου, θα πρέπει να βαδίσει το κόμμα σε πιο στέρεες και δομημένες διαδικασίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο κρατικό κανάλι κατά πόσο φέρει ευθύνη για το ναυάγιο με τον Σπανό, ανέφερε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Πηγές ωστόσο εντός ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι δεν τίθεται ζήτημα απόδοσης ευθυνών σε οποιοδήποτε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς προέχει να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος που θα μπορέσει να διεκδικήσει επάξια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πάντως, από πλευράς ΑΚΕΛ, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, μπορεί το πολιτικό πλαίσιο που έχει τεθεί να παραμένει το ίδιο, δηλαδή για υποψηφιότητα που να μπορεί να εξασφαλίσει στήριξη από ευρύτερη μάζα πολιτών, ωστόσο αυτή τη φορά η προσπάθεια αναμένεται να στραφεί σε λύσεις που να είναι πιο κοντά στο ΑΚΕΛ και αυτό που θα μπορούσε η βάση να αποδεχτεί ως υποψήφιο.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα τεθεί ως προτεραιότητα η στήριξη υποψηφιότητας από το σκληρό πυρήνα του κόμματος, διαβεβαιώνουν.

Το προφίλ που προτιμούν οι πολίτες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε παρουσιάσει η εφημερίδα Σημερινή, πριν ένα μήνα περίπου, κατέδειξε σε μεγάλο βαθμό το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου, που ευνοούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι πολίτες θέλουν ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας με δυναμισμό, ο οποίος να υπερασπίζεται, να προωθεί και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου. Ένα Πρόεδρο ο οποίος να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και να είναι τίμιος. Να μην έχει δηλαδή οποιαδήποτε εμπλοκή με διαφθορά και διαπλοκή.

Επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία οι πολίτες αξιολογούν ως θετικά είναι το να έχει σχέσεις με ηγέτες άλλων χωρών αλλά και αξιωματούχων της ΕΕ. Θετικό στοιχείο για τους πολίτες είναι και η εμπειρία στην πολιτική. Οι πολίτες φαίνεται να ευνοούν μια υποψηφιότητα που να είναι μέλος κόμματος, όχι όμως μέρος του κατεστημένου. Θετικό επίσης στοιχείο είναι αν όλα αυτά συνδυάζονται και ως ένα βαθμό με τεχνοκρατική υπόσταση του υποψηφίου.Συγκεκριμένα 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα ήθελαν εξίσου υποψήφιο ο οποίος να είναι μεν τεχνοκράτης αλλά να είναι και κομματικό στέλεχος. Σημαντικό για τους πολίτες είναι και το να είναι σχετικά νεαρός ο Πρόεδρος.

Θα πρέπει να είναι Πρόεδρος που να γνωρίζει καλά το Κυπριακό, να έχει την ευχέρεια με ιδέες και προτάσεις να δουλέψει προς την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, να είναι άτομο που να μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία. Να έχει το δυναμισμό και την πρόθεση να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Τα κύρια ονόματα στο τραπέζι

Τους τελευταίους μήνες ακούγονται πολύ έντονα και παραμένουν στο τραπέζι τα ονόματα των Κίκη Καζαμία, Σταύρου Μαλά και Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος δεν ήταν στην τελική λίστα του ΑΚΕΛ, ωστόσο μετά το ναυάγιο με τον Μάικ Σπανό, φαίνεται το όνομά του να επανήλθε εκ νέου στο τραπέζι. Βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλά ονόματα τα οποία ωστόσο δεν έχουν διαχρονική διάρκεια στις όποιες συζητήσεις, εντός ΑΚΕΛ. Γιαννάκης Ομήρου και Μάριος Καρογιάν δεν είναι προς συζήτηση καθώς κρίνονται ως κινήσεις που ενδεχομένως να κριθούν ως εχθρικές από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κάτι που δεν θα το ήθελε κανείς εντός ΑΚΕΛ.

Στις 26 Ιουνίου έχει διευθετηθεί συνάντηση Λιλλήκα-ΑΚΕΛ μετά από αίτημα του πρώτου, γεγονός που ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ενδεχόμενο υποστήριξης Λιλλήκας διαμηνύουν εντός ΑΚΕΛ. Ο ίδιος ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ σε σχετική ερώτηση είπε ότι "αν θέλει συνεργασία ο Γιώργος Λιλλήκας ας αποσύρει την υποψηφιότητά του και να έρθει να βρούμε κοινό υποψήφιο πάνω στη βάση αρχών", κάτι δύσκολο τόσο λόγω θέσεων στο Κυπριακό, όσο και λόγω του ότι ο Γιώργος Λιλλήκας έχει ήδη αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Τα κύρια ονόματα που ακούγονται είναι:

Κίκης Καζαμίας

Το όνομα του Κίκη Καζαμία έχει ακουστεί αρκετές φορές για να είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για Προεδρικές εκλογές όχι μόνο για το 2018 αλλά και για το 2013.

Ο Κίκης Καζαμίας είναι 66 ετών, γεννήθηκε στο Λευκόνοικο και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο από τα τρία του χρόνια. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Βερολίνο, με ειδίκευση στο Διεθνές Εμπόριο και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Από το 1977 μέχρι και το 1997 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρείες αλλά και οικογενειακή εμπορική επιχείρηση.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

Το 1991 εξελέγη και το 1996 επανεξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην περιφέρεια Αμμοχώστου. Το 2001 δεν διεκδίκησε εκ νέου την έδρα του.

Τον Δεκέμβριο του 2001 εξελέγη Δήμαρχος Αμμοχώστου. Αποχώρησε από τη θέση του Δημάρχου τον Φεβρουάριου του 2003 όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον διόρισε Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων. Υπέβαλε κατόπιν δικής του επιλογής την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού τον Απρίλιο του 2004.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2004, ο Κίκης Καζαμίας πλαισίωσε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο. Μετά το τέλος της εξαετούς θητείας του επέστρεψε στην Κύπρο αφού δεν αποδέχθηκε πρόταση ανανέωσης για δεύτερη θητεία.

Στις 5 Αυγούστου του 2011, ο Κίκης Καζαμίας διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών, ενώ παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας το Μάρτιο του 2012.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Σταύρος Μαλάς

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν ο υποψήφιος τον οποίο αποφάσισε και στήριξε το ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, όπου αναμετρήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο των εκλογών και εξασφάλισε ποσοστό 42,52%. Στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε εξασφαλίσει Α' Γυρος 26,91%.

Το όνομα του Σταύρου Μαλά βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι καθώς, όπως αναφέρουν μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, αποτελεί μια πολύ αξιόλογη και αξιόπιστη επιλογή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ο Δρ Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου και είναι 50 ετών.

Με την Τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και μετέβη με την οικογένεια του στην Πάφο,

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London.

Το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Από το 2002, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2008 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.

Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μέχρι το διορισμό του ως Υπουργός Υγείας, ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας.

Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Τάκης Χατζηγεωργίου

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Πάνω Ακουρδάλεια της Πάφου και είναι 61 ετών.

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στην Αθήνα.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετανάστευσε στην Γερμανία και στη συνέχεια στην Αυστραλία για να εργαστεί.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1985. Εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός προγραμμάτων. Δημιούργησε την τηλεοπτική, δημοσιογραφική εκπομπή «Χωρίς Πλαίσια», με θεματολογία σκοτεινές πτυχές της κυπριακής ιστορίας.

Ακολούθως ανάλαβε τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Άστρα 92.8, θέση στην οποία παρέμεινε για δώδεκα χρόνια.

Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ. Επανεκλέγηκε το 2001 και το 2006. Διετέλεσε μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών, οικονομικών και προϋπολογισμού, παιδείας, εσωτερικών, ευρωπαϊκών υποθέσεων, περιβάλλοντος, υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την περίοδο αυτή ήταν και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη διακοινοβουλετική ένωση, στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Μεσογείου και στη διάσκεψη των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη το 2014 λαμβάνοντας 40452 ψήφους, τους περισσότερους από τους έξι υποψήφιους του ΑΚΕΛ ενώ ήταν στη δεύτερη θέση των ψήφων ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Είναι μέλος των επιτροπών εξωτερικών και ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, είναι μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο με απομαγνητοφωνήσεις επιλεγμένων συνεντεύξεων της εκπομπής «Χωρίς Πλαίσια».

Είναι παντρεμένος με την Αρετή Πεύκου και έχει μια κόρη.

Keywords
ακελ, ακελ, το φως, εκλογες, δημοσκοπηση, φως, δηκο, εδεκ, ιουνίου, συγκοινωνιες, κυπρος, γυρος, london, imperial, initiative, αθηνα, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, μεταναστευση στην αυστραλια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, αυστραλια, βερολινο, γερμανια, εδρα, εμπορικη, θητεια, κυπρου, ονοματα, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φως, αστρα, αρετη, ατομο, εβδομαδες, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γυρος, δευτερο, διευθυνση, δηκο, διδακτορικο, δωδεκα, εγινε, εδεκ, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, εξι, επενδυσεις, επτα, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδεες, ιδιο, θετικο, ιδρυμα, καποδιστριακο, κυρια, κικη, κομμα, κρατικο, λουξεμβουργο, μαζα, μηνες, νεολαια, νικο, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, πτυχιο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σημαδια, το φως, τρια, φορμουλα, φορα, ευχερεια, ενωση, εθνικο, ηγετες, ιατρικο, η εφημεριδα, imperial, initiative, εισβολη, ιουνίου, london, οργανα, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα