Μείζον θέμα θεσμικής τάξης

Επικρίσεις, προβληματισμός και ερωτήματα από τα πολιτικά κόμματα
Αποτελεί ύψιστη πολιτειακή επιταγή τόσο η διαφύλαξη ανεπίληπτου του θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας όσο και η τάχιστη διερεύνηση των διατυπωθεισών καταγγελιών, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Βουλής

Καταιγιστικές εξελίξεις προκαλούν στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό οι χθεσινές σοβαρές αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
Τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων τους,

κάνουν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης, αλλά και επικίνδυνη εκτροπή της

λειτουργίας και του κύρους των θεσμών, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει καθηκόντως, στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του, για προστασία της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους.

Τάχιστη διερεύνηση ζητά ο Ομήρου
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, με σύντομη δήλωση, σχολιάζει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το πόρισμα Καλλή και τις δημοσιογραφικές διασκέψεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του Βοηθού Γενικού Ρίκκου Ερωτοκρίτου, και αναφέρει ότι τα όσα εκτυλίσσονται στη Γενική Εισαγγελία προκαλούν βαθιά ανησυχία.
«Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ύψιστη πολιτειακή επιταγή τόσο η διαφύλαξη ανεπίληπτου του συνταγματικού θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας όσο και η τάχιστη διερεύνηση των διατυπωθεισών καταγγελιών», σημειώνει.

Σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης
Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι προκύπτουν μια σειρά από άκρως σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης στη Δημοκρατία, προσθέτοντας πως το όλο θέμα, δηλαδή «την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το πόρισμα της ανακριτικής έρευνας του κ. Π. Καλλή, όσο και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρ. Ερωτοκρίτου», θα εξετάσει στη σημερινή, τακτική πρωινή συνεδρία του το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. «Μετά τη συνεδρίαση και αφού διεξέλθουμε τα όποια στοιχεία βρίσκονται ενώπιόν μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τοποθετηθεί σχετικά με τα θέματα που εγείρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος
Σε δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολιτικά εκτεθειμένος για τον διορισμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είναι θεσμικά εκτεθειμένος και δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

Ο κ. Λουκαΐδης σημειώνει, περαιτέρω, ότι επιβάλλεται το πόρισμα Καλλή να ακολουθήσει η πλήρης διερεύνηση και να ενημερωθεί ο λαός για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού των ενόχων για το τραπεζικό έγκλημα. Ανέφερε, επίσης, ότι η παρουσίαση του πορίσματος Καλλή από τον Γενικό Εισαγγελέα επιτείνει σημαντικά την απογοήτευση και την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. «Από όλα όσα ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, καταγράφουμε ως σημαντικές τις αποκαλύψεις του ότι υπάρχει αδράνεια και αποτελμάτωση των ερευνών των διωκτικών Αρχών για το τραπεζικό έγκλημα, από το οποίο υποφέρει ο κυπριακός λαός», κατέληξε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Να ενεργήσει ο ΠτΔ
Το πόρισμα του ποινικού ανακριτή κ. Καλλή, περί δωροληψίας και δεκασμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και οι πρωτοφανείς κατηγορίες του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον του κ. Κώστα Κληρίδη, αλλά και άλλων θεσμικών και φυσικών προσώπων, προκαλούν κυριολεκτικώς αηδία και απογοήτευση στην κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως το ποινικό σκέλος του πορίσματος, αλλά και όλων των νέων καταγγελιών θα πρέπει να το αναλάβει τάχιστα η Αστυνομία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργία του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», τονίζει το ΔΗΚΟ, «θα πρέπει: 1. Να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου. 2. Να ζητήσει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για διερεύνηση των σημερινών καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου».

Ερίζουν στα ερείπια της Νομικής Υπηρεσίας
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επισήμανε ότι βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρότατων καταγγελιών, ζητώντας να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση, προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως εντοπισμός παράπλευρων επεμβάσεων ή και εξαρτήσεων που παρεμπόδισαν ή παρεμποδίζουν το έργο των ανακριτών στη διαδικασία πλήρους διερεύνησης όσων εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή του τόπου που δεν προχώρησε. «Είναι αποκαρδιωτικό, δύο ανώτατοι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να ερίζουν πάνω στα ερείπια του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κυπριακός λαός αξίζει καλύτερης μεταχείρισης», τόνισε, ενώ ήγειρε, ταυτόχρονα, εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων από τη Focus και το «πόθεν έσχες» των κρατικών αξιωματούχων.

«Να τεθούν σε διαθεσιμότητα Κληρίδης-Ερωτοκρίτου»
Την ανάγκη να τεθούν σε διαθεσιμότητα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Βοηθός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, καθώς και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες, επισήμανε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου.

Σε δηλώσεις της, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι το Κίνημα «συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι σήμερα είναι μια ζοφερή μέρα για τη Νομική Υπηρεσία», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα τεκταινόμενα στη Νομική Υπηρεσία, οι αλληλοκατηγορίες του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν αφήνουν περιθώριο παρά να τεθούν και οι δύο σε διαθεσιμότητα και να διοριστεί ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής.

Βαρύτατες οι ευθύνες του Προέδρου
Σε ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει ότι σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς των αξιωματούχων στην Κεντρική Τράπεζα και τη Νομική Υπηρεσία, καθώς οι διορισθέντες αποτελούν προσωπικές επιλογές του «προς εξόφληση προσωπικών και κομματικών προεκλογικών υποχρεώσεων».
Διερωτάται, ταυτόχρονα, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις προσωπικές πολιτικές ευθύνες των επιλογών του, «ή ποντιοπιλατικά θα δηλώσει ότι δεν γνώριζε».

Keywords
Τυχαία Θέματα