Μειώθηκαν οριακά τα κόκκινα δάνεια

Συνεχίζεται, αν και οριακή, η πτωτική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούλιο 2016.

Συγκεκριμένα και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Ιουλίου ήταν στα €24.662 εκατ. έναντι €24.699 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση μόλις κατά €39 χιλ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν ως το τέλος Ιουλίου

ύψους €13.700 εκατ., τα €10.272 συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στα μη εξυπηρετούμενα , λόγω του κανονισμού της ΕΚΤ που επιτάσσει τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται να διατηρούν το χαρακτηρισμό τους ως «μη εξυπηρετούμενα», για περίοδο 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής το σύνολο των χορηγήσεων ήταν στις 31 Ιουλίου €49.640 εκατ. σε σχέση με €49.950 εκατ. στο τέλος Ιουνίου και €58.204 στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η ΚΤΚ θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια με την ολοκλήρωση συλλογής των στοιχείων του τρίτου τριμήνου του 2016.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει υπογραμμιστεί από την Τρόικα στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, ως ένα από τα βασικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και βασικό βαρίδι που κρατάει το αξιόχρεο μακριά από τις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα