Μείωση 19,3% των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα το 2016

Μείωση κατά 19,3% κατέγραψε ο αριθμός των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα το 2016 στην Κύπρο, σύμφωνα με την 11η ετήσια έκθεση του προγράμματος Road Safety PIN του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 46 οδικοί θάνατοι, που ήταν 11 λιγότεροι από το 2015. Όμως, η μείωση αυτή ακολούθησε μια πολύ μεγάλη αύξηση 26,7% το 2015. Με την περσινή μείωση, η Κύπρος

επανήλθε, από την 20η θέση, στη 13η που κατείχε το 2014 στην ΕΕ, στους θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο εκπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα Road Safety PIN, Γιώργος Μορφάκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη, 20 Ιουνίου, την 11η ετήσια έκθεση Road Safety PIN Report, που παρουσιάζει τα γενικά δεδομένα οδικής ασφάλειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ακόμα 4 γειτονικά κράτη, κατά το τέλος του 2016.

Το 2016 ήταν η τρίτη στη σειρά κακή χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2014, αφού καταγράφηκε πολύ μικρή μείωση 2% στους οδικούς θανάτους, μετά από αύξηση 1% το 2015 και στασιμότητα το 2014. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πλέον απαιτούνται πολύ εντονότερες προσπάθειες για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση κατά 50% των οδικών θανάτων, μέχρι το 2020.

Τα αποτελέσματα του 2016, σχετικά με τους σοβαρούς οδικούς τραυματισμούς, ήταν ακόμα πιο άσχημα για την ΕΕ, αφού καταγράφηκε αύξηση, έστω και μικρή, κατά 0,35%. Η Κύπρος, παρά τη μεγάλη μείωση στους οδικούς θανάτους, κατέγραψε το 2016 μια αύξηση στους σοβαρούς οδικούς τραυματισμούς κατά 7,7%. Η αύξηση αυτή ακολούθησε μια πολύ μεγάλη μείωση το 2014 κατά 19,3%.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση πως η μείωση στους οδικούς θανάτους στην ΕΕ από το 2010 μέχρι το 2016, περιορίστηκε στο 19%, αντί του 34% που ήταν αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου του 50% για το 2020. Μόνο τρία κράτη μέλη της ΕΕ πέτυχαν, μέχρι σήμερα, την αναγκαία μείωση και συγκεκριμένα η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Η μείωση που πέτυχε η Κύπρος είναι 23,3%, λίγο πιο πάνω από το 19% της ΕΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως θα σώζονταν ακόμα 13.230 ζωές σε ολόκληρη την ΕΕ, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος μέχρι σήμερα. Η απώλεια σε οικονομικό όφελος, από τη μέχρι σήμερα αποτυχία στην επίτευξη του στόχου, ανέρχεται περίπου στα 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού η χρηματική αξία της αποτροπής ενός οδικού θανάτου, υπολογίζεται στα € 2,02 εκατομμύρια.

Πέραν, όμως, της αποτυχίας στο στόχο για τους οδικούς θανάτους, παρατηρείται μια σχεδόν απόλυτη αποτυχία της ΕΕ στη μείωση των σοβαρών οδικών τραυματισμών, αφού από το 2010, καταγράφηκε μια αμελητέα μείωση 0,5%. Σημειώνεται πως μεγάλο ποσοστό των σοβαρών οδικών τραυματισμών επιφέρουν μόνιμες αναπηρίες.

Επισημαίνεται πως η Κύπρος έχει καταφέρει πολύ σημαντική επιτυχία στη μείωση των σοβαρών τραυματισμών, από το 2010 μέχρι το 2016, με ποσοστό 30,7% και καταλαμβάνει τη 2η καλύτερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα.

Το ETSC διαπιστώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης στο επίπεδο των κρατών μελών της ΕΕ, που είχε ως αποτέλεσμα, σε αρκετές χώρες, τη μείωση στην αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης των τροχαίων παραβάσεων, την αποτυχία στην επένδυση σε ασφαλέστερες οδικές υποδομές και τον περιορισμό στις προσπάθειες αντιμετώπισης της παραβίασης του ορίου ταχύτητας και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Διαπιστώνει, επίσης, μια εμφανή, όπως την χαρακτηρίζει, έλλειψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην έκθεση η μεγάλη καθυστέρηση, από το 2009, στην επικαιροποίηση των ελαχίστων ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας των οχημάτων, καθώς και των κανόνων για ασφαλείς οδικές υποδομές.

Το φετινό βραβείο ΡΙΝ δόθηκε στην Ελβετία, για τη μακροχρόνια καλή επίδοση της χώρας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και γίνεται εκτενής αναφορά στις πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Καταληκτικά, η έκθεση παραθέτει σειρά εισηγήσεων του ETSC προς τα κράτη μέλη και προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα