Μείωσαν την ποινή σε 50χρονο για παιδική πορνογραφία

Μπορεί το Εφετείο ν’ αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, εντούτοις προχώρησε στη μείωση ποινής φυλάκισης από 15 σε 10 μήνες, για 50χρονο ο οποίος καταδικάστηκε επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η επισήμανση του Εφετείου ήταν η εξής: «Η εν γένει σοβαρότητα τέτοιου είδους φύσεως αδικημάτων, η κοινωνική και ηθική απαξία που συνοδεύει τέτοια απαράδεκτη από κάθε άποψη συμπεριφορά και η συχνότητα, αλλά και η ευχέρεια με την οποία μπορούν να διαπράττονται τέτοια αδικήματα, είναι παράγοντες που αδιαμφισβήτητα λειτουργούν υπέρ της επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών στις κατάλληλες περιπτώσεις».

Η επισήμανση του Εφετείου έμεινε στα λόγια, όπως σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», καθώς στη συνέχεια έγινε δεκτή η έφεση του 50χρονου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι πρωτόδικα, ο ένας εκ των τριών δικαστών του Κακουργιοδικείου έκρινε πως η αρμόζουσα ποινή ήταν αυτή του προστίμου.

Ο καταδικασθείς είχε λευκό ποινικό μητρώο και λήφθηκαν υπόψη για τον καθορισμό της ποινής οι προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω της ντροπής που αισθάνθηκε, παραιτήθηκε από τη διευθυντική θέση που κατείχε σε εταιρεία και έχασε την εργασία του, ενώ είναι διαζευγμένος πατέρας ενός παιδιού, του οποίου έχει την αποκλειστική οικονομική στήριξη.

Επιπλέον, διαλύθηκε η σχέση που διατηρούσε με κοπέλα και αποκλείστηκε από κάθε κοινωνική ζωή, ενώ αισθάνεται τύψεις και ντροπή.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του Εφετείου, ο 50χρονος κατείχε 2,662 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, βίντεο και φωτογραφίες, τα περισσότερα από τα οποία απεικόνιζαν παιδιά σε ερωτικές πόζες.

Αποφασίζοντας μείωση της ποινής το Εφετείο, υπέδειξε ότι «η κατοχή μεγάλου όγκου υλικού επιπέδου 1 (εννοεί παιδιά σε ερωτικές πόζες χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα), δεν καθιστά αναγκαία την επιβολή ποινικής φυλάκισης.

Τέτοιο ζήτημα τίθεται σε περίπτωση που υπάρχει επίδειξη ή διανομή υλικού οποιουδήποτε επιπέδου σε άλλους ή όταν πρόκειται για κατοχή μεγάλης ποσότητας υλικού επιπέδου 2 ή μικρής έστω ποσότητας επιπέδου 3 (σεξουαλική επαφή παιδιών χωρίς ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης – σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών).

Ποινές φυλάκισης μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών θεωρούνται, γενικά, αρμόζουσες σε περιπτώσεις επίδειξης και διανομής μεγάλης ποσότητας υλικού επιπέδου 2 ή 3 ή κατοχής μικρής ποσότητας υλικού επιπέδου 4 ή 5 (σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων και σαδισμός ή κτηνοβασία).

Στην περίπτωση του 50χρονου, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι το Κακουργιοδικείο «δεν προκύπτει να συνεκτίμησε επαρκώς ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εντασσόταν στο επίπεδο 1, το οποίο αναφέρεται σε ερωτικές παραστάσεις (πόζες) χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα, ούτε τη μη συνδρομή άλλων επιβαρυντικών περιστάσεων ούτε και έδωσε τη βαρύτητα που άρμοζε στις ελαφρυντικές περιστάσεις».

Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ποινής, καταλήγει στο δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος».

Keywords
Τυχαία Θέματα