Μεγαλύτερη στήριξη από το Η.Β. ζήτησαν οι Μορφίτες

Σειρά επαφών στο Λονδίνο είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, από τις 18 μέχρι και τις 20 Ιουνίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ενώ συμμετείχαν και οι Δημοτικές Σύμβουλοι, Ουρανία Πελετιέ, Μαρία Ταραπουλούζη και Μάρω Κεή, οι οποίοι ευρισκόμενοι στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησαν μεγαλύτερη συμβολή από τη βρετανική κυβέρνηση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου αναφέρει ότι «την Κυριακή 18 Ιουνίου,

η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με απόδημους Μορφίτες στο Οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας, όπου διοργανώθηκε από την Ένωση Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Μεγάλης Βρετανίας, συνεστίαση».

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντάλλαξαν απόψεις με τους Μορφίτες που μένουν στη Μεγάλη Βρετανία για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, να ενημερωθούν για τις ανησυχίες των Μορφιτών του εξωτερικού, ενώ συζήτησαν και κοινούς τρόπους δράσης, με στόχο πάντα τη διαφώτιση των ξένων για το εθνικό μας ζήτημα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Μόρφου εξήγγειλε την προκήρυξη μιας υποτροφίας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Middlesex University London, η οποία ευγενώς έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Μόρφου από το εν λόγω πανεπιστήμιο και η οποία θα δοθεί σε ένα Μορφίτη της ομογένειας.

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στον αδελφοποιημένο με τη Μόρφου Δήμο του Barnet, όπου η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου είχε συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Brian Salinger, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Richard Cornelius και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Barnet.

Το βράδυ, ο Δήμαρχος του Barnet παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή της αντιπροσωπείας του Δήμου Μόρφου.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, ενώ ακολούθως μετέβηκαν στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκαν με την Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κυπριακού, Catherine E. Barnes.

Κατά τη συνάντηση, ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη συμβολή από τη βρετανική κυβέρνηση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αφού είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, και έγινε προτροπή προς τη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει τις προσπάθειές της και την επιρροή της προς μία λειτουργική και ειρηνική λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα.

Τονίστηκε, επίσης, η απαίτηση των Μορφιτών για επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ακολούθως, επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η αποστολή του Δήμου Μόρφου φιλοξενήθηκε στη Βρετανική Βουλή από τον πρώτο Κύπριο βουλευτή στη Βρετανία, Πάμπο Χαραλάμπους.

Ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυπριακή παροικία για τη στήριξη, λέγοντας ότι γνωρίζει το βάρος και τις ευθύνες που αναλαμβάνει, γιατί οι περισσότεροι συμπατριώτες μας που ζουν στην εκλογική του περιφέρεια είναι πρόσφυγες.
Στη συνέχεια, ξενάγησε την αποστολή του Δήμου Μόρφου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μαζί με την αποστολή, αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν κοινές και συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους σε ολόκληρη την Κύπρο, που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα