Εντόπισαν ζωντανή 17χρονη που απήχθη από τη Μπόκο Χαράμ

Συγκλονίζει η είδηση ότι μία από τις 219 μαθήτριες από τη Νιγηρία, που είχαν απαγάγει στρατιώτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ από το Τσίμποκ (βορειανατολικά), εντοπίστηκε ζωντανή και καλά στην υγεία της, δύο και πλέον χρόνια μετά την αιχμαλωσία της.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Η Αμίνα Αλι, η οποία ήταν 17 ετών όταν απήχθη, διασώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας του στρατού και μιας πολιτικοφυλάκης αυτοάμυνας στο δάσος της Σαμπίσα (Πολιτεία Μπόρνο), γνωστό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ. Σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, απεικονίζεται

μία νεαρή γυναίκα που φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ κάθεται σε μία πλαστική καρέκλα, φοράει χιτζάμπ και σαγιονάρες. Στο ένα χέρι κρατάει ένα μωρό, το οποίο παρουσίασε ως την κόρη της ηλικίας 4 μηνών, τη Σαφίγια, ενώ στο άλλο ένα πιάτο φαγητό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας διευκρίνισαν τις συνθήκες της διάσωσης της μαθήτριας. Στρατιώτες και χωρικοί, μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας αυτοάμυνας, που βοηθούν το στρατό της Νιγηρίας στη μάχη εναντίον της Μπόκο Χαράμ- είχαν αναπτυχθεί στο Μπάαλε, κοντά στην πόλη Ντάμποα και διέσωσαν την Αλί και έναν φερόμενο τρομοκράτη της Μπόκο Χαράμ, τον Μοχάμεντ Χαγιάτου, που εμφανίζεται ως ο σύζυγός της" επισημαίνει ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Σανί Ουσμάν.

"Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται σίγουρα για ένα από τα κορίτσια που απήχθησαν στο Τσίμποκ" προστίθεται στο δελτίο Τύπου. Σε μια προηγούμενη ανακοίνωση, ο στρατός είχε επιβεβαιώσει ότι μονάχα οι στρατιώτες του- κι όχι οι πολιτοφύλακες αυτοάμυνας- είχαν διασώσει την Αμίνα και ότι εκείνη ονομαζόταν Φαλμάτα Μπαλάλα. Η Αμίνα αρχικά οδηγήθηκε στη μητέρα της στη γενέτειρά της τη Μπαλάλα, κοντά στο Τσίμποκ. "Μητέρα και κόρη έπεσαν η μία στην αγκαλιά της άλλης και η μητέρα ξέσπασε σε λυγμούς" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αγιούμπα Αλάμσον Τσίμποκ, ένας από τους αρχηγούς της κοινότητας του Τσίμποκ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης των γονέων των κοριτσιών που απήχθησαν από το Τσίμποκ, Γιακούμπου Νκέκι, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κοπέλα παραδόθηκε στο στρατό και μεταφέρθηκε στη γειτονική πόλη Ντάμποα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων, η Αμίνα, η Σαφίγια και ο Μοχάμεντ Χαγιάτου διακομίστηκαν τελικά στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, προκειμένου να υποβληθούν σε "ιατρικές εξετάσεις".

Τον Απρίλιο του 2014 οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν σε ένα σχολείο του Τσίμποκ και απήγαγαν περισσότερες από 250 έφηβες μαθήτριες. Ορισμένες κατάφεραν να δραπετεύσουν σύντομα, όμως 219 από τις κοπέλες παρέμεναν αιχμάλωτες της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα