Μέχρι το 2020 το άνοιγμα της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια

Μέχρι και το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα ενημέρωση στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), παρά το αρχικό πλάνο που εγκρίθηκε για ολοκλήρωση των κανονισμών μέχρι το 2016.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ήταν κλειστή κατόπιν αιτήματος της ΡΑΕΚ,

οι βουλευτές διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων αρχών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, η Επιτροπή προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός αλλά και οι συνέργειες που χρειάζονται μεταξύ της ΡΑΕΚ, που είναι ο ρυθμιστής, και του ΔΣΜ, ο οποίος θα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες από τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ, καθώς και του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο έχει τον ευρύτερο συντονισμό όλων των θεμάτων.

«Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από τα χρονοδιαγράμματα που έχει ενώπιόν της, ξεφεύγουν πέραν κάθε προσδοκίας και για αυτό θα συνεχίσει να έχει στην ημερήσια διάταξη – όπως έκανε από την πρώτη μέρα που καταρτίστηκε αυτή η Επιτροπή Εμπορίου– αυτό το θέμα μέχρι να βρούμε τη λύση», ανέφερε.

Όπως είπε, έχουν αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΜ να συντονιστούν και να μελετήσουν το ενδεχόμενο μεταβατικής ρύθμισης μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική λύση το 2019-20 όπως τους είπαν. Ανέφερε ότι οι τρεις αρχές θα δουν όλους τους εμπλεκόμενους και θα ανακοινώσουν κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα μέχρι αυτή τη μακρά στο χρόνο ημερομηνία να υπάρξει μια μεταβατική ρύθμιση, η οποία δεν θα ανατρέπει τον τελικό σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπε ότι ήδη η Επιτροπή καθορίζει συνεδρίαση στο τέλος Νοεμβρίου για να μπορέσουν να έχουν τις τελικές εξελίξεις σε αυτό το πολύ σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε θέμα, αφού όπως είπε «υπάρχουν πολλά που μας ενοχλούν». Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι ήταν κλειστή η συνεδρίαση, «αφού έπρεπε να βρεθούν οι τρόποι να βοηθήσει η Επιτροπή, να βρεθούν οι αναγκαίες συνέργειες που έπρεπε να υπάρχουν και έπρεπε και το Υπουργείο να φροντίσει να τις δημιουργήσει και έπρεπε και όλοι οι θεσμοί να έχουν την απαραίτητη υπευθυνότητα για να μην φθάνουμε να λέμε στον Κύπριο καταναλωτή ότι 'ξέρετε αυτή την αγορά την ελεύθερη, την ανοικτή, θα την δεις το 2016, το 2019, το 2020 και τελικά να μην την δεις ποτέ'».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταβατική ρύθμιση, ο κ. Βότσης εξήγησε ότι η ρύθμιση θα προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να δουλέψει το σύστημα με κάτι πιο απλό από το ιδανικό μεγαλεπήβολο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει οποιοσδήποτε παραγωγός ενέργειας να συνδεθεί με το σύστημα.

Ερωτηθείς σχετικά σχολίασε επίσης πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, μετά από προσφυγή δυνητικών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εναντίον την ΡΑΕΚ, αφού δεν μπορεί να τους συνδέσει με το σύστημα, και το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να δοθούν άδειες.

Ανέφερε ακόμα ότι παρόλο που ο ΔΣΜ ανέφερε ότι θα ήταν έτοιμοι τον Ιούνιο του 2016, έρχονται τον Οκτώβριο του 2016 και λένε ότι δεν έχουν προσωπικό. Είπε επίσης ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να ανεξαρτητοποιηθεί ο ΔΣΜ από την ΑΗΚ για να μπορεί να στελεχωθεί μόνος του και “να μην υπάρχουν αυτές οι δικαιολογίες”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι πάγια θέση της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι ότι η ελευθεροποίηση στην αγορά ενέργειας θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Όπως είπε, το ρυθμιστικό σχέδιο του κράτους, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Μάιο του 2015 με στόχο και πεδίο εφαρμογής τον Ιούνιο του 2016 φαίνεται να μην υλοποιείται. Φαίνεται, όπως είπε, ότι ούτε και τα επόμενα χρόνια θα γίνει δυνατή η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας με τον απόλυτο τρόπο που έχει εγκρίνει η Βουλή μέσα από το ρυθμιστικό σχέδιο της ΡΑΕΚ.

Έκανε λόγο για προβλήματα συντονισμού Υπουργείου, ΡΑΕΚ, ΔΣΜ που πρέπει να ξεπεραστούν και ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή για να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση που να δίνει δεδομένα ελεύθερης αγοράς στην ενέργεια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΔΣΜ δεν μπορεί να ετοιμάσει τους κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού πριν από το 2020. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θεωρεί την καθυστέρηση αυτή αδικαιολόγητη και για αυτήν ευθύνη φέρει ο ΔΣΜ, αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο τόνισε στην Επιτροπή ότι οι κανόνες θα ήταν έτοιμοι μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Εξέφρασε επίσης προβληματισμό για την πιθανότητα εφαρμογής μιας μεταβατικής λύσης μοντέλου αγοράς, υπενθυμίζοντας ότι η επιλογή αυτή είχε εξεταστεί στο παρελθόν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ΡΑΕΚ, Υπουργείο και ΔΣΜ και είχε απορριφθεί, αφού είχαν ληφθεί υπόψη και οι θέσεις του εκπροσώπου της ομάδας στήριξης της ΕΕ.

Η καθυστέρηση, όπως ανέφερε ο κ. Κώστα, οφείλεται στην καθυστέρηση της μετάφρασης της μελέτης που έγινε, στην καθυστέρηση περίπου 2 ετών για την ετοιμασία του λογισμικού, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν 23 νέες θέσεις για άτομα που θα προσληφθούν από την ΑΗΚ και μετά θα διατεθούν στο γραφείο του ΔΣΜ, αναμένοντας την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί ο ΔΣΜ από την ΑΗΚ.

Κάλεσε τον ΔΣΜ, τη ΡΑΕΚ και το Υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς στη λήψη εκείνων των αποφάσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος του πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα