Με βαριά ατζέντα η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Με το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και την ενέργεια να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με τους ηγέτες των τριών χωρών, Νίκο Αναστασιάδη, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα να συνυπογράφουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη Σύνοδο, θα συζητηθούν επίσης θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θέματα επιχειρηματικότητας των νέων και νέα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένων των θεμάτων του EastMed και του Euro-Asia Interconnector.

Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέματα τηλεπικοινωνιών και περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των ζητημάτων της διαχείρισης υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διασπορά και ζητήματα συνεργασίας των αποδήμων των τριών χωρών.

Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Μεταφορών και Διασποράς των τριών χωρών θα έχουν συναντήσεις για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους που θα αρχίσουν στις 12 μ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Συνόδου, στις 9 πμ, αναμένεται να αρχίσει διμερής συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στις 11.30 πμ. θα αφιχθεί στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Στις 12 μ., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και αμέσως μετά, δηλαδή στις 12.30 μμ θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών. Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στις 1.45 και θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, η ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα αναχωρήσουν για την Κύπρο αργότερα το βράδυ.

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι «στρατηγική επιλογή» η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, και ήδη έχουν μπει οι βάσεις κι έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, διαστημικής τεχνολογίας, έρευνας, επιστήμης, καινοτομίας και διασποράς.

Στο επίκεντρο EastMed και ηλεκτρική διασύνδεση

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Ελλάδας μέσω Κύπρου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη στην συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο αγωγός East Med, προϋπολογισμού επένδυσης 5 - 6 δισ. ευρώ για μεταφορική ικανότητα 10 - 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σχεδιάζεται με στόχο να μεταφέρει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, που είναι η διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης.

Επιπλέον, οι τεχνοοικονομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, παρά τη μεγάλη απόσταση (1635 χιλιόμετρα) και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη στη διαδρομή (έως 3000 μέτρα), ο East Med είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά ανταγωνιστικός απέναντι στις δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες είναι η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία LNG ή η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει για λογαριασμό της εταιρίας IGI Poseidon, που προωθεί το έργο (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) η χάραξη του αγωγού ξεκινά από το «οικόπεδο 12» στην Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο (περιοχή Βασιλικού), την Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ), τη θέση Αγ. Φωκάς στη ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή Λακκόπετρα (Αχαία), Γαλατάς (Αιτωλοακαρνανία) και τη Θεσπρωτία απ' όπου θα ξεκινά το τελευταίο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα σενάρια που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας στο τμήμα του αγωγού μετά την Κρήτη, για την περίπτωση που αποκαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοδυτικά της Κρήτης για την οποία υπεβλήθη πρόσφατα επίσημο ενδιαφέρον για έρευνες από την Κοινοπραξία των εταιριών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Αντίστοιχη όδευση ακολουθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με το υποβρύχιο καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης και θα καταλήγει στην Αττική. Το έργο συνδέεται δηλαδή και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα