Με τα μάτια στραμμένα στην τριμερή της Νέας Υόρκης

Εισερχόμαστε την εβδομάδα αυτή στην τελική ευθεία του εντατικοποιημένου διαλόγου μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακίντζί, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Στις 14 Σεπτεμβρίου οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινό "Δελτίο Τύπου". Τα μάτια όλων στραμμένα στην τριμερή της Νέας Υόρκης, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι οκτώ συναντήσεις μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Μουσταφά Ακιντζί ολοκληρώνονται στις 14 Σεπτεμβρίου

με μια κοινή συνάντηση και έκδοση κοινού "δελτίου τύπου", όπως το έχουν ονομάσει. Στην πορεία αυτών των οκτώ συναντήσεων οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, εισηγήσεις και θέσεις σε σχέση με όλα τα ζητήματα τα οποία δεν είχαν ενδελεχώς συζητηθεί ή δεν είχαν τεθεί καθόλου στην προηγούμενη πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ακανθώδη ζητήματα όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια μετά τη λύση είναι θέματα στα οποία οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις ή επιχείρησαν να θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Sigmalive, η τουρκοκυπριακή πλευρά σε ζητήματα ουσίας που αφορούν την ασφάλεια αλλά και τις εγγυήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτική, καθώς απέρριπτε εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς προβληματισμό ή αιτιολογία. Ο κ. Ακιντζί τους τελευταίους μήνες φαίνεται να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την Τουρκία, αλλά και από τον Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα, γεγονός που τον αναγκάζει να σκληρύνει τις θέσεις και τις επιδιώξεις του στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα "δελτίο τύπου" το οποίο δεν θα εμπεριέχει σε βάθος ανάλυση των ζητημάτων που συζητήθηκαν ή συμφωνήθηκαν μεταξύ των δυο ηγετών.

Αμέσως μετά την έκδοση του κοινού "δελτίου τύπου", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει του Πολιτικούς Αρχηγούς για όσα έχουν συζητηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων αλλά και για να συζητήσουν τα θέματα και τη στάση της δικής μας πλευράς κατά την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία -όπως άφησαν να εννοηθεί οι δύο ηγέτες- θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μπαν κι Μούν: Λύση εντός του 2016

Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται προς την τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Μουν, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του ΓΓ ΟΗΕ ότι ελπίζει η λύση του Κυπριακού να έρθει πριν την αποχώρηση του από τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία τοποθετείται στο τέλος του 2016.

Η δήλωση αυτή δημιουργεί εκ νέου χρονοδιαγράμματα, τα οποία όπως υποστήριζαν οι πλευρές μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στη διαδικασία. Σημειολογικά ενδεχομένως να καταδεικνύει και το τι θα συζητηθεί στην τριμερή, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για οδικό χάρτη προς τη λύση.

Το δεδομένο αυτό από μόνο του είναι ικανό να κινητοποιήσει τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να δημιουργήσει τα επιχειρήματα και τις θέσεις που να αντικρούσουν ενδεχόμενο ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία στο παρελθόν απέβησαν καταστροφικά για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Το γνωστό σκηνικό των παρασκηνιακών πιέσεων

Κάθε φορά που ο γύρος των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού φτάνει κοντά σε ολοκλήρωση ή κοντά σε ακτίνα λύσης, παρατηρούνται οι ίδιες παρασκηνιακές πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις. Την Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για μια μυστική διπλωματία, η οποία εντός ΕΕ αλλά και Ηνωμένων Εθνών, θέλει να δημιουργήσει τέτοια δεδομένα που οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη και συμβατή με κεκτημένα αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημόσια φυσικά, τέτοιες διεργασίες δε γίνονται αντιληπτές. Ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τις συζητήσεις - επισκέψεις αξιωματούχων κρατών σε Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα αλλά και τις συναντήσεις Αναστασιάδη εκτός Κύπρου (βλ. Αθήνα, Βερολίνο) μπορεί εύκολα να σχηματίσει την άποψη ότι δεν πρόκειται απλά για μια "εσωτερική" εντός Κύπρου διαδικασία συνομιλιών.

Παρόμοιες πιέσεις και διεργασίες είχαν παρατηρηθεί και το 2004 όταν βρέθηκαν οι δυο πλευρές κοντά σε λύση, γεγονός ωστόσο που δεν πρέπει να ξενίζει καθώς ο ίδιος ο Μπαν κι Μουν χαρακτήρισε το Κυπριακό ως μια από τις πλέον μακροχρόνιες κρίσεις στον κόσμο. Μια κρίση την οποία η κάθε χώρα ή Οργανισμός για τα δικά του συμφέροντα θέλει να εξομαλύνει.

Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι όποιες και να είναι οι πιέσεις και οι μεθοδεύσεις, αυτός που θα κληθεί να κρίνει και να αποφασίσει για το Κυπριακό και την επίλυση του, είναι ο κυπριακός λαός.

Keywords
Τυχαία Θέματα