Με σαφείς διαφορές ξεκινά το Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Με σαφείς τις διαφορές να παραμένουν μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, ξεκινά σήμερα το Eurogroup για την Ελλάδα.

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα συμφωνία με το ΔΝΤ, υπάρχει ωστόσο πιθανότητα για εξεύρεση συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα

με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ήδη προσχέδιο συμφωνίας, στο οποίο έχουν καταλήξει οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προωθεί συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αφορούν, το λεγόμενο την αναδιάταξη των υφιστάμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι απαραίτητη, προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να περιοριστούν στο 20%, το 2040.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ

Οι προτάσεις έχουν να κάνουν με το χρόνο αποπληρωμής αλλά και με την επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων που πήρε η Ελλαδα από το EFSF, τον ESM και των διμερών δανείων από την Ε.Ε

Τέλος, το Ταμείο κατεβάζει σημαντικά τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα 5 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις του Ταμείου σύμφωνα με τους αναλυτές του οδηγούν σε μείωση του Δημόσιου Χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, το χρέος, χωρίς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα φθάσει το 250% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Μέρκελ-Τσίπρας: Πεποίθηση για συμφωνία στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν το τελευταίο 24ωρο αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αισιόδοξος ενόψει του Eurogroup εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την γερμανική πλευρά να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τις απόψεις της επί του ελληνικού προγράμματος και της απαραίτητης παραμονής του ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα θετικό είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη χώρα μας, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και τους στόχους των επόμενων δεκαετιών.

Πηγές ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα