Με έγκριση Κουγιάλη στην Κύπρο η υγειονομική υπηρεσία Ρωσίας

Το πράσινο φως στη ρωσική υγειονομική υπηρεσία, ώστε να έρθουν λειτουργοί της στην Κύπρο και να ελέγξουν κατά πόσο συγκεκριμένες εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαγωγές προς τη Ρωσία, έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ σχετικά με ρωσικό

δημοσίευμα για το θέμα, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας για να επιτρέψουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση να εξαγάγει από την Ευρώπη ή από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο προς την Ρωσία πρέπει να την ελέγξουν υγειονομικά».

Αυτό το πράγμα, διευκρίνισε, «δεν θα γίνει μόνο στην Κύπρο, θα γίνει στην Ελλάδα, θα γίνει στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και παντού». Δηλαδή, είπε, «υπάρχει κάποιος οργανισμός ο οποίος κάνει ελέγχους τακτικά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

«Έχουμε επιτρέψει σ` αυτό τον οργανισμό, έδωσα άδεια εγώ, να έρθουν στην Κύπρο και να διεξάγουν ελέγχους υγειονομικούς και κτηνιατρικούς σε κάποια υποστατικά», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται για σιωπηρή άρση του εμπάργκο απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αίρεται το εμπάργκο».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν πρόκειται για άρση του εμπάργκο από πλευράς Ρωσίας απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως «υπάρχει μαύρη λίστα. Το κάθε προϊόν έχει τον κωδικό του και αν η Ρωσία δεν αφαιρέσει αυτό τον κωδικό από την μαύρη λίστα δεν μπορεί να εισαχθεί από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης στη Ρωσία».

«Οι τεχνικοί έλεγχοι γίνονται για υγειονομικούς κυρίως λόγους, σε περίπτωση που αρθεί το εμπάργκο ή που το εμπάργκο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα προϊόντα, τότε να μπορούν αυτές οι εγκαταστάσεις να κάνουν εξαγωγές στη Ρωσία», ανέφερε.

Σε ερώτηση ως προς το πόσες εταιρείες θα ελέγξουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας είπε ότι πρόκειται για «κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και υπάρχουν και άλλες εταιρείες οι οποίες στο παρελθόν είχαν αιτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία γι αυτούς τους ελέγχους και είχαν αποτύχει και τώρα επανέρχεται αυτή η υπηρεσία να τις ελέγξει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται ότι είναι πιθανόν να υπάρξει άρση του εμπάργκο για κυπριακά προϊόντα ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «ότι ένα προϊόν δεν παράγεται μόνο στην Κύπρο, μπορεί να είναι κοινό προϊόν για ολόκληρη την Ένωση ή για τρεις, τέσσερις, πέντε χώρες».

Το μόνο προϊόν, είπε, «το οποίο είναι μοναδικό και παράγει η Κύπρος είναι οι μαντόρες, προϊόν το οποίο θα ήταν ευχής έργο να απαλειφθεί από αυτόν τον κατάλογο».

Κληθείς να πει πόσο χρόνο θα βρίσκονται εδώ λειτουργοί των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας ανέφερε ότι «θα είναι περίπου για τρεις με τέσσερις ημέρες, όσο χρειαστεί για να κάνουν τη δουλειά τους».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα