Με αυτούς έχουμε να κάνουμε

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν τα κόμματα για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία
Η Τουρκία στοχεύει στην απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη, για να αποτρέψει τη συνένωση περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό τους, με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας να υποστηρίζει πως έχουν «κάθε δικαίωμα» να επέμβουν

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασαν και χθες κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, σε συνάρτηση με την επιμονή της στη διατήρηση των εγγυητικών

δικαιωμάτων της στην Κύπρο.

«Καταδικάζουμε τη συντονισμένη επίθεση της Άγκυρας σε συριακό έδαφος. Σήμερα (σ.σ. χθες) απέστειλαν άλλα δέκα άρματα μάχης. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος. «Η επιθετική αυτή επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που μετρά ήδη αναρίθμητους εκτοπισμένους και νεκρούς», τόνισε.

«Δυστυχώς, οι πράξεις αυτές της Τουρκίας είναι ενδεικτικές της επιθετικής τουρκικής πολιτικής στη διαχείριση κρίσεων και πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε με ποιους συνομιλούμε και σε ποιους εναποθέσαμε τις ελπίδες μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», υπέδειξε ο κ. Παλλήκαρος, παραπέμποντας, προφανώς, στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «κατανοεί τη βούληση» του Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν η Τουρκία επεμβαίνει στρατιωτικά σε γειτονική χώρα, χωρίς να έχει επεμβατικά δικαιώματα, πώς είναι δυνατόν η ελληνοκυπριακή πλευρά να συζητά έστω την παραχώρηση εγγυητικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού;» διερωτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Χωρίς κανένα έρεισμα
To Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε την εισβολή τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στο συριακό έδαφος. «Η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα την εθνική κυριαρχία της Συρίας, με το πρόσχημα ότι έχει ως στόχο πόλη την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκει τον περιορισμό των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη ποταμού και μακριά από τα σύνορά της», ανέφερε.

Υπενθύμισε, δε, ότι το Ισλαμικό Κράτος ενδυναμώθηκε με τη στήριξη της ίδιας της Τουρκίας. «Μάλιστα η πρόκληση φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας έγινε την ημέρα επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν», σημείωσε.

Οι Οικολόγοι τόνισαν ότι η ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας γίνεται χωρίς κανένα νομικό έρεισμα ή πρόφαση. «Η Τουρκία και χωρίς την ύπαρξη οποιαδήποτε συνθήκης εγγυήσεως που να προνοεί δικαίωμα επέμβασης -και με την ανοχή της παγκόσμιας κοινότητας- εισέβαλε στρατιωτικά σε μια γειτονική χώρα για να εξασφαλίζει τα συμφέροντά της λέει», πρόσθεσαν. «Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας ως Ελληνοκύπριοι στο θέμα της ασφάλειας;

Μήπως είμαστε εμείς που θα πρέπει να αναζητούμε εκείνες τις ρήτρες που θα μας δίνουν ασφάλεια έναντι της Τουρκίας;», διερωτήθηκε το κίνημα. «Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν γι' ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος εμπιστοσύνης και ενεργεί σαν οδοστρωτήρας, καταστρέφοντας τα γειτονικά της κράτη, με μοναδικό σκοπό την επέκταση των συμφερόντων της. Είναι αυτούς που θέλουν να φέρουν στην Κύπρο ως χωροφύλακες η κ. Νούλαντ και ο κ. Αναστασιάδης;», κατέληξαν οι Οικολόγοι.

Γιατί δεν καταδικάζουμε;
Το ΕΛΑΜ, στη δική του ανακοίνωση, επέκρινε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, για τη μη έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. «Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καταδικάζουμε την ενέργεια του κράτους καταπατητή εθνικής κυριαρχίας των κρατών να εισβάλει στη Συρία, με πρόσχημα το Ισλαμικό Κράτος, επιδιώκοντας τον περιορισμό των Κούρδων», ανέφερε, εκφράζοντας, παράλληλα, έντονη ανησυχία τόσο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, αλλά και το πώς μπορούν να επηρεάσουν οι εξελίξεις την Κύπρο.

«Σαν Κύπρος έχουμε γι' ακόμα μια φορά την ευκαιρία να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Ευκαιρίες είχαμε πάρα πολλές φορές, αλλά δυστυχώς δεν τις αξιοποιήσαμε. Ευελπιστούμε αυτή τη φορά η Κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία», κατέληξε το εθνικιστικό κόμμα.

Κι άλλα άρματα μάχης
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, την οποία ήλεγχαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έπειτα από μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες. Ακόμη δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαριά οχήματα διέσχισαν χθες τα σύνορα με τη Συρία από τη μικρή πόλη Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του AFP.

Την πληροφορία αυτή, ότι επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς, μετέδωσε και δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται τώρα στη Συρία και αν χρειαστεί θα σταλούν κι άλλα.

Να αποσυρθούν οι άλλοι!
«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει», αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν γρήγορα ανατολικά του Ευφράτη, πιο μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, καταδεικνύοντας τη θρασύτατη στάση της Άγκυρας έναντι της επέμβασής της σε έδαφος ξένης χώρας.

«Προς το παρόν δεν έχουν αποσυρθεί, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τη διαδικασία αυτή (...) αυτή η υποχώρηση είναι σημαντική για εμάς», είπε ο Ισίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Ισίκ δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχουν απώλειες στις τάξεις των τουρκικών στρατευμάτων από την επίθεση.

Με την επιχείρηση η Άγκυρα θέλει να αποτρέψει την κατάληψη της πόλης από κουρδικές πολιτοφυλακές και «να ανοίξει έναν διάδρομο για τους μετριοπαθείς αντάρτες», σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου τη μάχη της Αλ-Μπαμπ, προπύργιου του ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι.

Αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι Κούρδοι θα μπορούν να ενώσουν τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους, από την Αφρίν μέχρι τις περιοχές τους στη βορειοανατολική Συρία. «Ένα μικρό μέρος των FDS αποσύρθηκε ανατολικά του Ευφράτη.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους βρίσκεται ακόμη δυτικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος πηγές που βρίσκονται επιτόπου. «Οι Κούρδοι δεν θα εγκαταλείψουν το όνειρό τους (να ενώσουν τις αυτόνομες περιοχές τους), παρ' όλες τις διεθνείς πιέσεις», πρόσθεσε.

Εξακολουθεί να εποπτεύει
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως δυνάμεις που υποστηρίζονται από Κούρδους και στις οποίες αντιτίθεται η Άγκυρα κατέλαβαν, στο μεταξύ, έως και 8 χλμ. εδάφους βόρεια, προφανώς στην προσπάθειά τους να προλάβουν την προώθηση των ανταρτών.

Μία από τις πηγές δήλωσε πως οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στο χωριό αλ-Αμάρνα, νότια της Τζαραμπλούς, προχθές το βράδυ, καθώς αντάρτες που προωθούνταν από τον Βορρά συνάντησαν υποστηριζόμενες από τους Κούρδους δυνάμεις που είχαν προωθηθεί από τον Νότο. Το χωριό τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσε η πηγή στις ανταρτικές δυνάμεις. Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκαν ελαφρά όπλα.

Χάρτης που έδωσε μια δεύτερη πηγή των ανταρτών δείχνει πως υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες προωθήθηκαν σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος τόσο νότια της Τζαραμπλούς όσο και δυτικά κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Η Τουρκία εξακολουθεί να εποπτεύει την επιχείρηση, πρόσθεσε η πηγή των ανταρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα