Μαύρου για τ/κ περιουσίες: Πάσχουμε στον έλεγχο

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου οδηγείται στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το μέγα ζήτημα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την παρανομία που λαμβάνει χώρα στην διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών την οποία κατήγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προκειμένου να συζητηθεί η μελλοντική διαχείρισή του.

Τόνισε, δε, ότι το μεγαλύτερο σημείο στο οποίο πάσχει η Κύπρος είναι ο έλεγχος.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» η βουλευτής

του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ουσία του, ενώ η ίδια έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα να ενημερώσει την Επιτροπή για τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του προβλήματος.

Η κα Μαύρου αναγνώρισε την παθογένεια του συστήματος και των διαδικασιών που ακολουθούνται, ενώ δεδομένου ότι η ίδια διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Χριστόφια, ανέφερε ότι οι καταγγελίες δεν είναι νέο φαινόμενο, καθώς πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν αντίστοιχες που αφορούσαν σε άλλες περιοχές.

«Ο μεγάλος όγκος των τουρκοκυπριακών περιουσιών δόθηκε σε μια περίοδο μετά το 1974 χωρίς αυστηρές και συγκεκριμένες διαδικασίες και πολύ περισσότερο χωρίς αυστηρό έλεγχο», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν συνέβη χαριστικά και λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων, καθώς στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι επίμαχες περιουσίες δόθηκαν σε πρόσφυγες.

Όσον αφορά στα επαγγελματικά υποστατικά που είναι τ/κ ιδιοκτησίας, η κα Μαύρου είπε ότι από τα 2.800 υποστατικά, τα 2.200 έχουν παραχωρηθεί σε πρόσφυγες.

«Θέλω να κάνω αυτό τον διαχωρισμό. Είναι άλλο να έχουν παραχωρηθεί υποστατικά και ακίνητα σε μη πρόσφυγες (μη δικαιούχους) και άλλο σε πρόσφυγες. Σήμερα, μετά από 43 χρόνια είτε λόγω ηλικίας, είτε για άλλους λόγους, ίσως να μην χρησιμοποιούνται για τον λόγο που έχουν παραχωρηθεί», τόνισε.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είπε, είναι μια αυστηρή και ολοκληρωμένη καταγραφή, καθώς σε κάποιο βαθμό υπάρχουν κενά, καθώς και να επιβεβαιωθούν τα κριτήρια, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η διαδικασία.

«Το κυριότερο που πρέπει όμως να γίνει, είναι αυτές οι περιπτώσεις, μία-μία να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο για να ελεγχθούν. Νομίζω ότι στον έλεγχο πάσχουμε κυρίως», επισήμανε.

Όσον αφορά στις ευθύνες που απορρέουν, η κα Μαύρου δήλωσε ότι τα εν λόγω θέματα χειρίζεται πλέον η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών η οποία δεν λειτούργησε από την αρχή, αλλά πολύ αργότερα, όταν είχαν ήδη δοθεί τ/κ περιουσίες.

«Υπάρχει ευθύνη και στην διαδικασία, αλλά και στον τρόπο που εφαρμόζεται η διαδικασία. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οι περισσότερες περιπτώσεις που βγήκαν στο φως, γινόταν μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι γιατί δουλεύει το σύστημα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα