Μαυρίδης:Το Σχέδιο Γιούνκερ θα κριθεί στην πράξη στην Κύπρο

Με τρεις παρεμβάσεις του, δύο ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου και μια ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) έθεσε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων.

Για το Σχέδιο Γιούνκερ, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε στην ολομέλεια το ακόλουθα: "Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ προνοεί ότι τα προτεινόμενα έργα υποδομής

θα αξιολογούνται με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική επιρροή ή πίεση. Η Κύπρος παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς που καλύπτονται από το Σχέδιο Γιούνκερ, περιλαμβανομένης της ενέργειας, μόνο που μια τρίτη χώρα, η Τουρκία κατέχει μέρος της Κύπρου, παρεμποδίζει παράνομα και απειλεί την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών εντός της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ της Κύπρου. Επομένως, στην Κύπρο κρίνεται η αμερόληπτη κατανομή των επενδύσεων χωρίς πολιτικές επιρροές. Στην Κύπρο κρίνεται κατά πόσον η πολιτική πίεση ενός παράνομου επιδρομέα εναντίον ενός μικρού κράτους-μέλους της ΕΕ, θα επηρεάσει αρνητικά τις αποφάσεις για επενδύσεις".

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων πρόκειται για ένα εργαλείο που επιδιώκει να καλύψει το χάσμα των επενδύσεων εντός της ΕΕ και ταυτόχρονα κινείται ενάντια στην μονόπλευρη λιτότητα, ειδικά εάν όπως σχεδιάστηκε, συνδράμει στην πράξη και εκείνες τις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Από την άλλη, σημείωσε ότι ο συνδυασμός της δημόσιας παρέμβασης των ευρωπαϊκών θεσμών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι μια ιδεολογική καινοτομία για όσους θεωρούν την δημόσια παρέμβαση ως κάτι το διαβολικό, αλλά την αποδέχονται τώρα που την υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής επειδή τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύπτουν το χάσμα.

Σε σχέση με την το ψήφισμα γύρω από την υιοθέτηση κοινών κανόνων στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στον τρόπο εφαρμογής των κοινών κανόνων ζητώντας όπως η εφαρμογή τους γίνεται με αμερόληπτο τρόπο και ρώτησε με δηκτικό τρόπο:

"Ήταν αμερόληπτος εφαρμογή των κανόνων, η επιβολή του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο με εκείνο τον πρωτοφανή βάναυσο τρόπο; Θα γινόταν το ίδιο αν ήταν μια άλλη χώρα όπως η Γερμανία;

Ήταν αμερόληπτος εφαρμογή των κανόνων, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2012 που έγινε για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες;

Είναι σήμερα αμερόληπτος τρόπος η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε χωρίς Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εγγύησης των καταθέσεων, φορτώνοντας τα μικρά και αδύνατα κράτη μέλη με δυσανάλογα βάρη, παρά τις υποδείξεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων;"

"Όλα αυτά λειτούργησαν εναντίον συγκεκριμένων μικρών κρατών μελών και φυσικά υπέρ των μεγάλων", κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα