Μαυρίδης: Λάθος η σύνδεση ενταξιακής Τουρκίας με προσφυγικό

Τη λανθασμένη διασύνδεση των ενταξιακών της Τουρκίας με τη διαχείριση της ροής των προσφύγων ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε δύο συνεδρίες της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με θέμα τη ροή των προσφύγων και την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι "πριν από μερικούς μήνες αξιολογήσαμε τις ενταξιακές της Τουρκίας με μια έκθεση καταπέλτη όπου καταγράφεται η τραγική πραγματικότητα για το καθεστώς Ερντογάν.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται προς το χειρότερο. Αυξάνεται

ο αριθμός δημοσιογράφων στις φυλακές. Τα ΜΜΕ κλείνουν με κρατική παρέμβαση. Πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος δολοφονούνται. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.

Παράλληλα, οι δεσμεύσεις που η Τουρκία ανέλαβε προς την ΕΕ, που αφορούν και την Κύπρο, δεν εκπληρώνονται. Για αυτό στην έκθεση καταλήξαμε σε κοινή θέση για μη άνοιγμα νέων κεφαλαίων".

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: "Πρόσφατα, η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα της με τη Συρία και μεθοδευμένα εκμεταλλεύτηκε τη ροή προσφύγων προς την ΕΕ για να λάβει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα με την υπόσχεση να σταματήσει τη ροή, που η ίδια επέτρεψε. Αυτός είναι εκβιασμός πάνω στις χιλιάδες ζωές κατατρεγμένων ανθρώπων.

Σε ομαλές συνθήκες, ένας βαθμός πολιτικής ανοχής και ευελιξίας είναι θεμιτός, αλλά είμαστε σε πόλεμο και στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους δεν επιτρέπεται ανοχή, ούτε στους συνεργάτες των τζιχαντιστών όπως τον Ερντογάν".

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι: "Συμφωνούμε στις διαπιστώσεις για την κατάσταση με την Τουρκία και η διαφορά επικεντρώνεται στον καλύτερο τρόπο άσκησης πίεση στον Ερντογάν.

Μια προσέγγιση προτείνει άνοιγμα νέων κεφαλαίων (και εκείνων που πάγωσαν επειδή η Τουρκία περιφρονεί τους κανόνες δικαίου της ΕΕ), που όμως δοκιμάστηκε για 10 χρόνια και απέτυχε. Άνοιγμα κεφαλαίων τώρα, σημαίνει περαιτέρω πολιτική νομιμοποίηση και ενδυνάμωση του Ερντογάν εντός Τουρκίας. Αυτό άλλωστε που ζητά και ο Ερντογάν!

Η άλλη προσέγγιση είναι να απαιτήσουμε εφαρμογή των κανόνων δικαίου και των συμφωνηθέντων όπως συμφέρει στην ΕΕ και στις ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός Τουρκίας".

Ενάντια στις θέσεις του Κύπριου ευρωβουλευτή τοποθετήθηκε ευρωβουλευτής από την Αυστρία, ενώ ο καθηγητής P. Newmann (και αυτός αυστριακός) ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στη συζήτηση, υπέδειξε στην παρέμβασή του πως για να υπάρξει αντιμετώπιση των τζιχαντιστών απαιτείται ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα