Μαυρίδης: Η Τουρκία "στραγγαλίζει" τους Τουρκοκύπριους

Με κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) ενημερώνει για το συνεχιζόμενο έγκλημα του εποικισμού από την Τουρκία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και ειδικότερα για την εγκαθίδρυση “Γραφείου Συντονισμού” για έλεγχο της κοινωνικής ζωής της νεολαίας στα κατεχόμενα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρίδης προς την Κομισιόν, «η Τουρκία ασκεί πολιτική ελέγχου και ισλαμοποίησης του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου

(κατοχικά στρατεύματα, έποικοι, αγωγός νερού, ηλεκτροδότηση, τζαμιά και μουφτήδες κ.ά.) για πλήρη πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου εγκλήματος εποικισμού, το καθεστώς Ερντογάν δρομολογεί την ίδρυση και λειτουργία ενός “Γραφείου Συντονισμού” στην κατεχόμενη Κύπρο που υπάγεται στο Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας για να διοικείται απευθείας από το Τουρκικό κράτος και οι επικεφαλής του θα είναι διορισμένοι από την Άγκυρα.»

Ο ευρωβουλευτής υποδεικνύει ότι oι Τουρκοκύπριοι, δεν κινδυνεύουν από τους Ελληνοκύπριους αλλά, “όπως οι ίδιοι δηλώνουν, κινδυνεύουν με απορρόφηση και πολιτικό στραγγαλισμό από την Τουρκία η οποία για πρώτη φορά παρεμβαίνει τόσο άμεσα στο πολιτικο-κοινωνικό γίγνεσθαι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ποδηγετήσει τις δράσεις των Τουρκοκυπρίων σε θέματα παιδείας και αθλητισμού.

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα είναι έντονες και περιλαμβάνουν κόμματα, ακτιβιστές και εφημερίδες, που με πρωτοστάτη τη νεολαία υπό την πλατφόρμα «Απορρίπτουμε» διαδηλώνουν ενάντια στη νέα τουρκική επέμβαση, που όπως υποστηρίζουν, δυναμιτίζει επιπλέον την όποια προσπάθεια επίτευξης λύσης”. Ο Κώστας Μαυρίδης ζητά από την Επιτροπή να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα που περιλαμβάνουν κόμματα, εφημερίδες και με πρωτοστάτη τη νεολαία υπό την πλατφόρμα «Απορρίπτουμε» διαδηλώνουν ενάντια στην νέα Τουρκική επέμβαση που εμποδίζει την επίτευξη λύσης. Σε συνάντηση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ενημέρωσε ομάδα Τουρκοκυπρίων, μεταξύ τους, τον Σενέρ Ελτζίλ, Πρόεδρο Συντεχνίας Δασκάλων KTOS που τιμήθηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2016 και τον κ. Ιζέτ Ιτζιάν, Πρόεδρο του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, και αντάλλαξαν απόψεις για περαιτέρω συντονισμό και δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα