Μαυρίδης: Χάσμα στα λόγια και τις πράξεις της Τουρκίας

Χάσμα επικρατεί ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις της τουρκικής πολιτικής απέναντι στην ΕΕ επεσήμανε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) στο πλαίσιο της 76ης συνάντησης της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ο κύπριος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι συμμετέχει για πρώτη φορά και ως μη επαγγελματίας πολιτικός έκανε όλο αυτό το ταξίδι για να μιλήσει με ειλικρίνεια και αναμένει το ίδιο και από τους συνομιλητές του. Συνεχίζοντας

ανέφερε ότι το καίριο ερώτημα που η Τουρκία καλείται να απαντήσει είναι κατά πόσο θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ υιοθετώντας τις αρχές και αξίες του πυρήνα που συνθέτει τους κανόνες δικαίου της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είτε το δέχεται και το εφαρμόζει είτε το απορρίπτει, υπογράμμισε.

Και συνέχισε, «τα μεγάλα ενθουσιώδη λόγια για κοινή πορεία και δήθεν υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών, οι αναφορές στην ανάγκη για άνοιγμα κεφαλαίων, η επίρριψη ευθυνών στην ΕΕ για επιβράδυνση της ενταξιακής τους πορείας αναιρούν την πολιτική που στην πράξη η ίδια ακλουθεί. Στην ουσία φανερώνουν ότι η Τουρκία δεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την κυπριακή δημοκρατία και στην άρνηση της να εφαρμόσει εδώ και τόσα χρόνια την ευρωπαϊκή της υποχρέωση για πλήρη εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης και αναγνώριση της κυπριακή δημοκρατίας. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο ισχυρό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την Κυπριακή ΑΟΖ και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση προσβλητικά αγνόησε. Καταλήγοντας τόνισε ότι κουράστηκε να ακούει συνεχώς ότι αυτά είναι πολιτικά ζητήματα διμερών σχέσεων γιατί αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.

Ο κύριος Μαυρίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην μη συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στον Τούρκο αντιπρόεδρο του κόμματος του Ερντογάν, το οποίο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο επειδή φανερώνει τις μεγάλες δημοκρατικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Τουρκία.

Τέλος, σε αναφορά τούρκου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος σε ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης παρενέβη άμεσα ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται γιατί αποτελεί προσβολή για τους θεσμούς και τη νομιμότητα της ΕΕ. Κλείνοντας είπε ότι αυτό είναι ακόμα απόδειξη του χάσματος ανάμεσα στα λόγια και στην πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα