«Μαθουσάλες» πίσω από το τιμόνι

Αιτία τροχαίων συγκρούσεων φαίνεται ν' αποτελούν οι υπερήλικες οδηγοί.

Με ένα θανατηφόρο δυστύχημα στη Λεμεσό και με μία σύγκρουση στο χωριό Κάμπος, με εμπλεκόμενους 91χρονο και 90χρονο αντίστοιχα, σημαδεύτηκε η χθεσινή μέρα.

Το γεγονός προκάλεσε την ανησυχία των αρμοδίων, οι οποίοι μελετούν μία σειρά μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τους ίδιους τους ηλικιωμένους, όσο και τους υπόλοιπους οδηγούς.

''Το θέμα αυτό μας ανησυχεί βεβαίως και παίρνουμε τα μέτρα μας. Ήδη το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Έχουν ζητήσει εκεί κάποιες στατιστικές για τα τελευταία

χρόνια και στην επόμενη σύνοδο, που θα είναι στις αρχές Μαρτίου, θα συζητηθούν και αυτό και άλλα θέματα'', δήλωσε ο διευθυντής της τροχαίας αρχηγείου, Γιαννάκης Χαραλάμπους.

Ως γνωστόν, οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, με ένα ιατρικό έντυπο που επιβεβαιώνει ότι είναι ικανοί να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, μπορούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους με ισχύ τριών ετών.

Η συχνότερη αξιολόγηση για ανανέωση άδειας οδηγού, αλλά και οι αυστηρότεροι ιατρικοί έλεγχοι στους υπερήλικες οδηγούς, είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα.

''Γίνονται μελέτες αυτή τη στιγμή για να δούμε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ποιό σύστημα ακολουθούν, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις', δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνει η Τροχαία στον οικογενειακό κύκλο και τους συγγενείς των μεγάλων σε ηλικία οδηγών.

''Εαν τους βλέπουν ότι λόγω υγείας ή κάποιων άλλων προβλημάτων ότι δεν αντιλαμβάνονται να οδηγούν όπως πρέπει να οδηγούν, τότε να ειδοποιούν την αστυνομία ή και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο έχει υποχρέωση να τους καλέσει για επανεξέταση''.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, η Τροχαία πραγματοποιεί διαλέξεις σε σχολεία και στρατόπεδα, με ομιλητές θύματα τροχαίων, παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα, που μεταδίδουν τη βιωματική τους εμπειρία στους αυριανούς οδηγούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα