Μάστιγα οι παράνομες μεταμοσχεύσεις - Στοιχεία σοκ

Φοβικές προκαταλήψεις ανά το παγκόσμιο, οδηγούν στην αγορά ανθρωπίνων οργάνων. Αμερικανός ασθενής πλήρωσε το 2013, 150 χιλιάδες δολάρια για μεταμόσχευση στην Κόστα Ρίκα.

Οι αριθμοί της παράνομης διακίνησης οργάνων τρομάζουν.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει το Παγκύπριο η σύλληψη του 67χρονου διαβόητου διακινητή ανθρώπινων οργάνων Μόσχε Χάρελ από το Ισραήλ. Ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στα Βαλκάνια συνελήφθη από

την Κυπριακή Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία έκδοσης του στις Ρωσικές αρχές θα αρχίσει στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα εξεταστεί το αίτημα του να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του.

Μιλώντας στην "Σημερινή της Κυριακής" η Συντονίστρια Δωρεάς Οργάνων του Υπουργείου Υγείας, Χρυστάλλα Δεσπότη ανέφερε ότι το κύκλωμα εμπορίας οργάνων που δρούσε στα Βαλκάνια δεν επηρεάζει την Κύπρο, γιατί ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρός και επειδή το Υπουργείο Υγείας διεξάγει συνεχής ελέγχους.
Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα:

Στατιστικά στοιχεία μεταμοσχεύσεων

Από το 1987 ως το 2010 έγιναν συνολικά 890 μεταμοσχεύσεις από τις οποίες οι 806 ήταν σε Ε/Κ, 41 σε Τ/Κ και 41 σε Ελλαδίτες υπηκόους.

Την τελευταία τριετία (2015-2017), γίνονται 20 μεταμοσχεύσεις ανά έτος.

Την ίδια στιγμή ο προϊστάμενος Μεταμοσχεύσεων Οργάνων στην Κύπρο καθηγητής Βασίλης Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι το υπουργείο έχει παρατηρήσει τη μείωση κυρίως στις μεταθανάτιες δωρεές οργάνων των τελευταίων χρόνων και ανέλαβε πρωτοβουλίες με θετικά αποτελέσματα.

Σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για τη δωρεά οργάνων που προνοεί ότι όποιος επιθυμεί να είναι μεταθανάτιος δότης θα ο μπορεί να το δηλώνει ίδιος ενώ βρίσκεται εν ζωή ή με την συγκατάθεση των συγγενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα