Μας ελέγχουν για εργασιακά και ανταγωνιστικότητα

Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστρέφει στην Κύπρο
Θα συζητηθούν θέματα που βρίσκονται στις συστάσεις για την Κύπρο, στο πλαίσιο των συστάσεων ανά χώρα που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Κομισιόν

Τέλη Απριλίου επιστρέφει κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, για θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, μετά το τέλος του δεύτερου

μεταμνημονιακού ελέγχου, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, από την Τρόικα, της κατάστασης της οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος. Η αξιολόγηση διεξήχθη από 27 έως 31 Μαρτίου και τα αποτελέσματά αυτής δόθηκαν στη δημοσιότητα αρχές Απριλίου.

Συστάσεις ανά χώρα
Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κλιμάκιο της Κομισιόν θα φτάσει στην Κύπρο στις 24 Απριλίου και θα παραμείνει στο νησί για δύο μέρες. Θα συζητηθούν θέματα που βρίσκονται στις συστάσεις για την Κύπρο, στο πλαίσιο των συστάσεων ανά χώρα (Country Specific Recommendations) που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Κομισιόν.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος, τα υπόλοιπα θέματα που τίθενται στις συστάσεις για την Κύπρο είχαν εξεταστεί κατά τον μεταμνημονιακό έλεγχο που διενεργήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Περιορισμένη πρόοδος
Με βάση την προηγούμενη έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν, η Κύπρος παρουσίασε περιορισμένη πρόοδο, αναφορικά με την υλοποίηση των συστάσεων. Αυτές αφορούν την υιοθέτηση μηχανισμού για περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων στον δημόσιο τομέα, τον τερματισμό των εμποδίων στην εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη λήψη μέτρων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξάλειψη των εμποδίων προσέλκυσης επενδύσεων, την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών εργασίας αναφορικά με τους μη εγγεγραμμένους ανέργους και τους μακροχρόνια άνεργους και την προώθηση της μεταρρύθμισης στην υγεία.

Νέο πρόγραμμα σταθερότητας
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2017 - 2020, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν εντός Απριλίου. Με το πρόγραμμα τα κράτη-μέλη παραθέτουν τους δημοσιονομικούς τους σχεδιασμούς για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δημοσιονομικά περιθώρια
Υπενθυμίζεται ότι Επιτροπή και ΕΚΤ, μετά τον τελευταίο έλεγχο, καλούν την Κύπρο να «διασφαλίσει και να αξιοποιήσει τα σκληρά κερδισμένα επιτεύγματα», «να αντισταθεί στην αυξημένη πίεση για δαπάνες» και «να ανακτήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων που σήμερα έχει εξασθενήσει».

Τα δύο ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καλούν την Κύπρο, αντί της γενικής αύξησης των δαπανών, να δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια για επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης στο μέλλον. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο μισθολογικό κόστος, ενώ οι ελεγκτές προειδοποιούν ότι μεσοπρόθεσμη δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, Επιτροπή και ΕΚΤ ζητούν «πιο σθεναρή προσπάθεια από τις Αρχές και τις τράπεζες ώστε να αυξηθεί η εφαρμογή και η χρήση των πλαισίων αφερεγγυότητας».

Προτεραιότητα
Επιπλέον, η αξιολόγηση καταγράφει ότι η συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών φορέων που πρόσφατα απορρίφθηκαν, θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα της πολιτικής για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η Κύπρος καλείται, επίσης, να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να εστιάσει στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, κυρίως με τη δημιουργία ενός εμπορικού δικαστηρίου.

Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν μια πιο αποφασιστική εφαρμογή του σχεδίου δράσης διακυβέρνησης της χώρας για την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και γρήγορου συστήματος μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα