Μαρωνίτης Πατριάρχης Λιβάνου προς Χεζμπολάχ:Αρνούμαστε να θυσιαστούμε ως αρνιά

 Ο Μαρωνίτης Πατριάρχης του Λιβάνου Bechara Boutros al-Rahi μίλησε κατά της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ την Κυριακή, λέγοντας ότι οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου είχαν πει στη Μαρωνιτική Εκκλησία ότι αρνούνται να γίνουν «πρόβατα θυσίας» για μια «κουλτούρα θανάτου».

«Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών στο νότο μας εκφράζουν τον πόνο τους για την εγκατάλειψη του κράτους από αυτούς και για τα καθήκοντα και τις ευθύνες του απέναντί τους», είπε ο Ράχι στο κήρυγμα της Κυριακής. «Αυτοί, μεγάλοι και νέοι, ζουν το βάρος του πολέμου που τους επιβλήθηκε και τους απορρίφθηκαν,

καθώς θεωρούν ότι ο Λίβανος και οι Λιβανέζοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».

Ο πατριάρχης τόνισε ότι οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου του είπαν ότι «βιώνουν τις ψυχολογικές πιέσεις του πολέμου» και ότι τα παιδιά της περιοχής δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της σύγκρουσης.

«[Οι κάτοικοι του Νότου] συνεχίζουν: «Μπορείτε να φανταστείτε την έκταση της αποτυχίας, του χάους και του άγχους που προκύπτει από αυτήν την πικρή πραγματικότητα και τις επιπτώσεις της στο εκπαιδευτικό και ψυχολογικό μέλλον των παιδιών μας», πρόσθεσε ο Ράχι.

«Επιτρέψτε μου να το πω δυνατά και καθαρά - όχι ως εγκατάλειψη εθνικών ή αραβικών ζητημάτων, αλλά μάλλον λόγω ειλικρίνειας με τον εαυτό μου - αρνούμαι να κάνω τον εαυτό μου και τα μέλη της οικογένειάς μου ομήρους, ανθρώπινες ασπίδες και πρόβατα για αποτυχημένες πολιτικές του Λιβάνου και για την κουλτούρα του θανάτου που δεν έχει φέρει παρά φανταστικές νίκες και επαίσχυντες ήττες στη χώρα μας».

Ραχί εναντίον Χεζμπολάχ

Ο Ράχι υπήρξε ένθερμος αντίπαλος της Χεζμπολάχ και της κλιμάκωσης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ράχι απέρριψε την επέκταση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο νότιο Λίβανο, λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσει και ο λαός του Λιβάνου, τα σπίτια του και τα μέσα διαβίωσής του πρέπει να προστατευτούν, καθώς δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου του Λιβάνου. Απαιτούμε την απομάκρυνση οποιουδήποτε εκτοξευτή πυραύλων που τοποθετήθηκε ανάμεσα σε σπίτια σε πόλεις του νότου που θα απαιτούσε μια καταστροφική ισραηλινή απάντηση».

Ο πατριάρχης κάλεσε όλους «να σεβαστούν την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας με όλες τις διατάξεις της για το καλό του Λιβάνου».
Στο παρελθόν, ο Ράχι ζήτησε από τον λιβανικό στρατό να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ και να ανακτήσει τον έλεγχο του νότιου Λιβάνου.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα