Μάλλον νέος γύρος έντασης στα αμερικανο-τουρκικά

Πολύ βαθιά είναι η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, παρά τις προσπάθειες Τούρκων επισήμων να δώσουν μία διαφορετική εικόνα.

Ενώ το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήριζε «εποικοδομητική» τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ρεξ Τίλερσον, η αντίστοιχη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν περιέχει τίποτε άλλο πέραν των αμερικανικών εκφράσεων ανησυχίας για τις τουρκικές ενέργειες.

«Ο κ. Τίλερσον διαβίβασε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών τη βαθιά ανησυχία του για τις συλλήψεις

τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων της διπλωματικής μας αποστολής στην Τουρκία και πολλών Αμερικανών πολιτών», αναφέρει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης και την ανάγκη για την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες αυτές», αναφέρεται.

Προσθέτει ακόμη ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν σε στενή επαφή για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τα περιστατικά.

Πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει ότι ξεκίνησαν διευθετήσεις για να συναντηθούν αξιωματούχοι των δύο πλευρών, ωστόσο το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των αμερικανικών ανησυχιών, όπως ακριβώς αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου.

Μάλιστα αναλυτής δεξαμενής σκέψης προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων μετά τη νέα σημερινή επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και στον αμερικανικό πρέσβη στην Άγκυρα, Τζον Μπας, για τον οποίο ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θα αναγνωρίζει πλέον την εξουσία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισαν ότι οι δηλώσεις Μπας και οι αποφάσεις για την Τουρκία έγιναν με σαφείς οδηγίες του Ρεξ Τίλερσον και του Λευκού Οίκου.

Ενισχυτικό της πιθανής νέας κλιμάκωσης είναι το ένταλμα σε βάρος και άλλου τουρκικής υπηκοότητας υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας, για τον οποίο ο Ερντογάν είπε ότι κρύβεται στο προξενείο των ΗΠΑ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από αμερικανικής πλευράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα