Μαλάς: Αύξηση στα προγράμματα καινοτομίας και έρευνας

Τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου πρέπει να αποτελούν τη ναυαρχίδα του νέου οικονομικού μοντέλου το οποίο πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί, είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε σημερινές του δηλώσεις.

Ο κ. Μαλάς επισκέφτηκε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου είχε συναντήσεις με την Πρυτανεία, τη συντεχνία των ακαδημαϊκών, την Φοιτητική Ένωση, τους Διδακτορικούς

Επιστήμονες Διδασκαλίας και Έρευνας ενώ συνομίλησε και με φοιτητές.

«Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Δική μας πολιτική πρόταση είναι ότι τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας πρέπει να αποτελούν τη ναυαρχίδα του νέου οικονομικού μοντέλου το οποίο πρέπει να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε. Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε ευκαιριακά και να δώσουμε την ευκαιρία στα Πανεπιστήμια μας και τα ερευνητικά ιδρύματα να μπουν μπροστά διότι ο σύγχρονος πολιτισμός προϋποθέτει τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας μέσα από επιστημοσύνη και σωστό οικονομικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η θέση του είναι ότι πρέπει στα πανεπιστήμια να δίνεται η ευκαιρία να δημιουργούν πλούτο και να αξιοποιούν τη γνώση, «γι’ αυτό είμαι υπέρ της δημιουργίας των εταιρειών από τα πανεπιστήμια, από την άλλη, όμως, πρέπει να υπάρχει ένα σωστό, δοκιμασμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών στη βάση διεθνών προτύπων και νομίζω, δεν θα ξανά ανακαλύψουμε τον τροχό στην Κύπρο».

«Χαίρομαι, επίσης, γιατί βρίσκονται μεταξύ νέων παιδιών. Αυτά τα νέα παιδιά, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων, είναι το μέλλον της χώρας μας και αν δεν στηρίξουμε τους νέους μας, να τους δώσουμε προοπτική, να δημιουργήσουν, να φτιάξουν στον ίδιο τους τον τόπο, τότε αυτή η αιμορραγία νέων απόφοιτων πανεπιστημίων που παρουσιάζεται στη χώρας μας θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τα προγράμματα καινοτομίας και έρευνας, «τα οποία θα είναι η προμετωπίδα της δικής μας διακυβέρνησης, θα αυξηθούν από 14 εκατομμύρια που είναι σήμερα τα ανταγωνιστικά, σε 100 εκατομμύρια ευρώ, από την 1.1.2019, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η επένδυση στην έρευνα».

«Είμαστε ουραγός. Πρέπει να αυξήσουμε την επένδυση στην έρευνα και να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τους απόφοιτους πανεπιστημίου την ευκαιρία να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν και να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό και μέλλον στην ίδια τους την χώρα», κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα