Μαδούν τη μαργαρίτα…

ΔΗΚΟ: Θα μείνουν ή θα φύγουν; Αυτό είναι το ερώτημα
Τις οριστικές αποφάσεις στο άλλο… μισό του κόμματος, αναμένει η ηγεσία του ΔΗΚΟ ώστε να κινητοποιήσει πλήρως τον σχεδιασμό για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επαφές και οι συναντήσεις στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και του ευρύτερου χώρου του Κέντρου βρίσκονται σε κομβικό σημείο,

και τα εμπεπλεγμένα στις ζυμώσεις στελέχη θα βρεθούν πολύ σύντομα ενώπιον της λήψης οριστικών αποφάσεων.

Αυτές τοποθετούνται με χρονικό ορίζοντα τον επί θύραις Σεπτέμβριο και υπό το φως των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς η πορεία του εθνικού προβλήματος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως τελεστής ανακατατάξεων αλλά και… αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό, με τη διάκριση ανάμεσα στους λεγόμενους «μετριοπαθείς και ακραίους» να τέμνει οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα.
Κι ενώ τα διαφωνούντα στελέχη του ΔΗΚΟ μετρούν τις δυνάμεις τους, σταθμίζοντας, «όσο γίνεται πιο λελογισμένα», τις προοπτικές τελεσφορίας ενός ενδεχόμενου διαβήματος εξόδου από το κόμμα, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος τηρεί στάση αναμονής, καθώς η διαμόρφωση και ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τις βουλευτικές εκλογές του 2016 συναρτάται άμεσα με το ποιες και πόσες δυνάμεις θα πορευθεί η παράταξη προς την επικείμενη εκλογική μάχη.

Στασιμότητα
Όπως επισήμανε, χαρακτηριστικά, καλά ενημερωμένη πηγή στη «Σ», προσώρας έχει, εκ των πραγμάτων, «αδρανοποιηθεί» η διαδικασία όσον αφορά τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΗΚΟ θα εισέλθει σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς από το τέλος του Σεπτεμβρίου και μετά, «όταν και θα ξεκαθαρίσει, μετά βεβαιότητας ενδεχομένως, το κατά πόσο θα αποχωρήσουν από το κόμμα όσα στελέχη φέρονται να προετοιμάζουν τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης».

Αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, η κυρίαρχη εκτίμηση στον «πέμπτο όροφο» του ΔΗΚΟ είναι ότι οι δυνάμεις που φέρονται να ζυγιάζουν το βήμα της εξόδου δεν θα αποτολμήσουν, τελικά, να το πράξουν, αντιλαμβανόμενες τις ελάχιστες προοπτικές ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΔΗΚΟ, παρότι το τελευταίο διάστημα διενεργεί καθημερινές επαφές με πληθώρα στελεχών, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών που «καταχωρούνται» στο στρατόπεδο των διαφωνούντων, με επιμέλεια αποφεύγει να παρέμβει στις συντελούμενες διεργασίες, «αφήνοντας τις εξελίξεις να εκτυλιχθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

«Βολεύει» η αποχώρηση
Μάλιστα, ιδιαίτερα ισχυρή είναι η άποψη ομάδας στενών συνεργατών του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι θα πρέπει να αφήσουν ανεμπόδιστες τις διεργασίες να αναπτυχθούν, ακόμη και προς την κατεύθυνση της αποχώρησης, η οποία, όπως εκτιμούν, μπορεί και να αποβεί, παρά τους αρχικούς τριγμούς, επωφελής, πολιτικά, για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Καθώς, αφενός, θα έχει «απογαλακτιστεί» τα βαρίδια της μόνιμης εσωκομματικής αμφισβήτησης και της εσωστρέφειας, που πληγώνουν, αυτήν τη στιγμή, την εσωτερική συνοχή και τη δημόσια εικόνα του, κατορθώνοντας να ανασυνταχθεί με όσες δυνάμεις επιθυμούν, πραγματικά, να συμπαραταχθούν συντεταγμένα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος.
Και, αφετέρου, μία πιθανή αποχώρηση, θα προσφέρει ένα ατράνταχτο επιχείρημα για τη δικαιολόγηση ενδεχόμενης δραστικής μείωσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι κινήσεις του Μάριου
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Μάριος Καρογιάν και οι συνεργάτες του, παρά τις κινήσεις τους ένθεν κακείθεν των κομματικών γραμμών, επισήμως δεν έχουν ενθυλακώσει το «κριτικό διάβημά τους» για ένα άλλο ΔΗΚΟ - που θα επανασυνδεθεί με τις πολιτικές παραδόσεις του της μετριοπάθειας, της σύνθεσης και της σύνεσης - στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, αφήνοντας να νοηθεί πως αυτό που, ενδεχομένως, εννοούν, ως «ένα άλλο ΔΗΚΟ», είναι «το ΔΗΚΟ των παραδοσιακών μετριοπαθών δυνάμεων του Κέντρου», όπως ήταν πριν από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ότι η μάχη μπορεί να δοθεί, τελικά, και εντός των κομματικών γραμμών και όχι πέραν τούτων, με διακύβευμα τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα