Μάχη του 1940 που πολέμησαν 476 Κύπριοι γίνεται ταινία

Πριν 77 χρόνια, 476 Κύπριοι (Ε/κ και Τ/κ) πολέμησαν με τους συμμάχους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Dunkirk.

Σύμφωνα με το in-Cyprus, οι 476 ήταν μέσα στους 330,000 που περιμέναν να εκκενωθούν από την παραλία της Γαλλίας, ενώ πλησίαζαν οι Γερμανοί.

Στις 26 του Μάη του 1940 άρχισε η εκκένωση της περιοχής, όταν οι σύμμαχοι βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις γερμανικές δυνάμεις. Ο πρώην πρωθυπουργός του ΗΒ, Winston Churchill, χαρακτήρισε την εκκένωση του Dunkirk ως «τεράστια

στρατιωτική καταστροφή».

Η Κύπρος, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της κοινοπολιτείας, πρόσφερε αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στις ένοπλες δυνάμεις του ΗΒ.

Φέτος, η ταινία Dunkirk, του Christopher Nolan - σκηνοθέτη που γύρισε το Batman Begins, Dark Knight και το Dark Knight Rises, κάνει θραύση στο box office, δείχνοντας τη μάχη και επακόλουθη εκκένωση από το Dunkirk.

Τότε, 861 καράβια παρευρέθηκαν στις παραλίες της Γαλλίας για την εκκένωση, ενώ 243 βυθίστηκαν στη μάχη που ακολούθησε, με τους Γερμανούς να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές τους δυνάμεις για να πλήξουν τους συμμάχους.

Το κυπριακό τάγμα, εκείνο τον καιρό βρισκόταν στη Γραμμή Μαζινό, που κτίστηκε μέσα στη δεκαετία του ’30 από τη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στο in-Cyprus πριν μερικά χρόνια, ο Αντρέας Χρίστου από την Αμμόχωστο, που πολέμησε στη μάχη, είπε: «Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στις 19 Μαΐου του 1940 και δεν άργησε η διαταγή να υποχωρήσουμε για το Dunkirk».

Ο Λάμπρος Ιωάννου, σε ντοκιμαντέρ του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών, είπε: «Μας πήρε έξι με εφτά μέρες να φτάσουμε στην παραλία…Τελικά μπήκαμε σε ένα σκάφος, συνεχώς υπό πυρά από Στούκας, μερικά σκάφη χτυπήθηκαν, ευτυχώς εμείς επιβιώσαμε».

Οι Κύπριοι στρατιώτες δεν είχαν μάθει να χειρίζονται τα όπλα, γιατί ήταν μεταφορικό τάγμα, το οποίο ήταν υπεύθυνο για μεταφορές διάφορων λογιστικών. Στο Dunkirk ήταν η πρώτη φορά που τους έβαλαν όπλο στο χέρι. Κανένας Κύπριος δεν έχασε τη ζωή του στην εκκένωση από τις γαλλικές ακτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα