Μάχη μνηστήρων για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου

Παρασκηνιακή μάχη φαίνεται ότι διεξάγεται για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου.

Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ σχετικά με το προβάδισμα που έχει η υποψηφιότητα του Λιβανέζου επιχειρηματία Maurice Sehnaoui για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν τροπή από την επόμενη εβδομάδα.

Αποκλειστικές πληροφορίες του SigmaLive από πηγές που πρόσκεινται στη

διοίκηση της κυπριακής εταιρίας Elements Capital Partners, θέλουν το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ίδια και την Atlas Merchant Capital, του πρώην CEO της βρετανικής Barclays, Bob Diamond, να μένουν ενεργοί στο παιχνίδι της εξαγοράς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις μέχρι και για αναθεώρηση της διαπραγματευτικής στρατηγικής, προκειμένου να κερδηθεί η κούρσα της εξαγοράς, με την επόμενη εβδομάδα να αποτελεί τον επικρατέστερο ορίζοντα για κλείδωμα της συμφωνίας.

Τα πλεονεκτήματα που προτάσσονται από το «ντουέτο» έναντι του Λιβανέζου επενδυτή, αφορούν μια σειρά παραμέτρων που αποτιμώνται ως «θετικότερα» στην επενδυτική σκακιέρα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, παρά την «οικονομικά δυνατότερη» πρόταση του Maurice Sehnaoui, το σχήμα Atlas-Elements φαίνεται ότι καταθέτει μια πιο απλή από νομικής πλευράς πρόταση, με παραμέτρους πιο συμβατές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εκτιμάται ότι έχει ισχυρότερο προβάδισμα στην τελική φάση της εξαγοράς, που είναι η έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι στην τραπεζική, ως «απλό» συμβόλαιο λογίζεται εκείνο που έχει λιγότερες ρήτρες και προϋποθέσεις για τις μελλοντικές χρηματοροές της τράπεζας, αλλά κυρίως εκείνο που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη κατάθεση σε ρευστό.

«Εκείνο που ενδιαφέρει την ίδια την Τράπεζα είναι η ολοκλήρωση της πράξης της εξαγοράς κι αυτό κάνει το σχήμα να αισθάνεται αισιόδοξο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρουν οι πηγές, με το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι ότι το σχήμα «έρχεται για να μείνει».

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η προσοχή είναι ήδη στραμμένη στην επόμενη ημέρα, με την απόδοση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να αποτελεί προτεραιότητα.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα