Μ. Σχοινάς: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία με την Τουρκία

Η ανακοίνωση της Δευτέρας είναι “μια προ - συμφωνία και όχι μια τελική συμφωνία με την Τουρκία”, επεσήμανε σήμερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αυτή είναι μια δήλωση που αφορά το σύνολο των προβλέψεων στην ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας και “τώρα είναι αρμοδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τελική συμφωνία με την Τουρκία”, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι “ο πρόεδρος Τουσκ σε αυτό το πλαίσιο θα επισκεφθεί την Κύπρο”.

Ο

κ. Σχοινάς κλήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις για την νομιμότητα των προβλέψεων του σχεδίου, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, τη συμβατότητα της πρακτικής αυτής με τη συνθήκη του Δουβλίνου για το άσυλο, το δικαίωμα των προσφύγων για κατάθεση αιτήσεων ασύλου στην ίδια την Ελλάδα, αλλά και τις νομοθετικές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ώστε τα τελικά συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος απάντησε, υπενθυμίζοντας τη ρήση του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος παραπέμποντας σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, εκτίμησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρα ότι οι προβλέψεις στην “προσυμφωνία" είναι νόμιμες. Ο πρόεδρος είχε αναφερθεί στα άρθρα 33 και 38 της κοινοτικής οδηγίας για το άσυλο σε σχέση με τις ασφαλείς τρίτες χώρες.

Σε σχέση με το άλλο άκρο της ανακοίνωσης, αυτό που αφορά τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία, πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ενόψει της επίσκεψης Τουσκ στην Κύπρο επεσήμαναν ότι “όσον αφορά το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων, η ανακοίνωση παραπέμπει στην προηγούμενη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας και προβλέπει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυστηρά μέσα στο προδιαγεγραμμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα