Λύση δύο κρατών και πενταμερή

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε το στίγμα των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό
Για πολυμερή κάνει λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί αν… αισθανθεί ότι υπάρχει τέτοια πρόοδος, που να επιτρέπει ανάλογη σύγκληση

Αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος αποδείχθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χθεσινή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, καθώς με τις δηλώσεις του «αδειάζει» τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για «καλό

κλίμα και πρόοδο στις συνομιλίες».

Η Τουρκία δείχνει ότι δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις πάγιες τοποθετήσεις της για τη «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στη δήλωσή του ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε δύο κράτη, ένα έθνος, με μία μητέρα πατρίδα», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος και την Τουρκία. Με την τοποθέτησή του ο ισχυρός άντρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας οριοθετεί την τουρκική θέση στον «ενδοκοινοτικό» διάλογο και ουσιαστικά μιλά για συνομοσπονδία.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε ακόμη περισσότερο και έβαλε στο «σακί» της πενταμερούς εκτός από τις εγγυήσεις, και το εδαφικό και το περιουσιακό. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις. Από αυτά κάποια θα τα δούμε σε μια πενταμερή διάσκεψη».

Επίσης ανέφερε ότι θέλει άμεσα αυτές οι προσπάθειες να φέρουν ένα αποτέλεσμα. «Επιθυμούμε άμεσα την πραγματοποίηση συνόδων σε τριμερές και πενταμερές σχήμα και να μη χαθεί πια αυτή η ευκαιρία».

Είπε επίσης ότι «η Τουρκία σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη και να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον καθένα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Η μεγάλη παγίδα που στήνουν στον Αναστασιάδη
Αναφερόμενος στην πενταμερή, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τα θέματα μπορούν να συζητηθούν σε ένα πιο «ανεπίσημο» σχήμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως στην Κρήτη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, αντάλλαξαν απόψεις σε «ανεπίσημο» επίπεδο για αρκετά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό.

Θεωρεί, είπε, πως είναι ωφέλιμο σε μια πενταμερή διάσκεψη να ειπωθούν με «ανεπίσημο» τρόπο οι απόψεις και το λιγότερο -όπως είπε- θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων (brainstorming).

Είναι να διερωτάται κανείς τι σημαίνει πενταμερής με ανεπίσημο χαρακτήρα, όπου μπορεί να γίνει… ανταλλαγή απόψεων. Η Τουρκία θέλει να σύρει την ε/κ πλευρά σε μια διάσκεψη που θα αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και παράλληλα να δείξει γι' ακόμη μια φορά ότι επιδιώκει τη λύση με τους γνωστούς επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε στα αγγλικά εάν υπάρχει νέα τουρκική πρόταση για τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και εξέφρασε την άποψη ότι «οι πέντε -οι τρεις εγγυήτριες χώρες και ο δύο πλευρές- θα συζητήσουν το θέμα. Δεν θεωρούμε ότι είναι πρέπον να κάνουμε δηλώσεις και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες και τους λαούς και στις δύο πλευρές».

«Πολυμερή όταν το νιώσω…»
Την ίδια ώρα η ε/κ πλευρά συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, ανεχόμενη τα όσα κάνει η τουρκική προπαγάνδα. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιούργησε νέα ασάφεια, αυτήν τη φορά μάλιστα για την πιθανότητα συνεδρίασης μιας πενταμερούς (πολυμερούς όπως την λέει η πλευρά μας, θέλοντας να προσθέσει στο «πάνελ» και την Ε.Ε.).

Όπως είπε, «η πολυμερής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αισθανθώ ότι υπάρχει τέτοια πρόοδος, που να επιτρέπει ανάλογη σύγκληση». Και γεννάται το ερώτημα: Από τα κριτήρια που έπρεπε να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεδρίασης περάσαμε… στο συναίσθημα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «δεν τίθεται θέμα μέσα στον Σεπτέμβρη, το ξεκαθαρίζω με βάση τα όσα έχω κατά νουν από τα μέχρι σήμερα δεδομένα».

Παράλληλα, χθες βράδυ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γι' ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της διαδικασίας. «Χωρίς υπερβολή, η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων και η δική μας πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με απόλυτη σοβαρότητα και με ξεκάθαρο τον στόχο, την επανένωση της πατρίδας μας».

Αυτά λέει και στις συνομιλίες ο Ακιντζί;
Ο κατοχικός ηγέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, μίλησε για αρκετή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καλές εξελίξεις αλλά και δυσκολίες, αλλά για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, είπε, πρέπει να διανυθεί δρόμος ακόμη. «Με καλή πρόθεση, πολιτική αποφασιστικότητα προχωρούμε σε αυτόν τον δρόμο. Καθορίσαμε το 2016 ως χρονιά λύσης. Θέλουμε να επιτύχουμε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Όλοι μας, και η Τουρκία, στηρίζει αυτόν τον στόχο μέχρι τέλους».

Γι' αυτόν τον λόγο, ανέφερε, πρέπει να αποφεύγουμε συμπεριφορές που θα μας δυσκολέψουν από το να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ο κ. Ακιντζί έφερε ως παράδειγμα τη βιαστική -όπως είπε- συμπεριφορά για έρευνες που αφορούν το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται βήματα που θα ζημιώσουν τη διαδικασία αντί να μοιρασθούν όλοι αυτόν τον πλούτο με έναν σχεδιασμό που θα γίνει από όλους, κάνοντας αναφορά σε κοινό πλούτο.

Ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε για μια διζωνική, δικοινοτική Κύπρο με πολιτική ισότητα, που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτό θα γίνει, είπε, με την απόφαση του λαού και θα επιτευχθεί με ένα «ναι» και από τις δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Γι' αυτό, πρόσθεσε, προσπαθεί για μια λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Όταν μιλάμε για ασφάλεια, δεν είναι μόνο η δική μας. Θέλουμε και οι δύο κοινότητες στο νησί να ζήσουν με ασφάλεια».

«Υποψήφιος ο Αναστασιάδης το 2018»
Και δεν έμεινε εκεί. Έκανε και νουθεσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές του 2018. «Θεωρώ ότι είναι λάθος αντί να σκέφτεσαι αυτήν τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων) να κάνεις υπολογισμούς για τις επόμενες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αντίδραση
Από τις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφέστατος για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού: Επιμένει σε λύση δυο κρατών. Όπως δήλωσε σήμερα σε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα: "Είμαστε δύο κράτη, ένα έθνος, με μία μητέρα πατρίδα"».

Παράλληλα προσθέτει ότι: «Η Τουρκία, την ώρα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στο Κυπριακό, αναφέρεται σε δυο κράτη, δηλαδή το ψευδοκράτος και την Τουρκία και ένα έθνος, το τουρκικό. Έτσι εξηγεί τι εννοεί ως δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό είναι το βήμα μπροστά στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών».

Η κ. Θεοχάρους καταδίκασε την αδιάλλακτη τουρκική στάση. Τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και ότι «συγκαλύπτεται μέσω των συνομιλιών, ενώ αφήνει την Τουρκία στο απυρόβλητο στην Ε.Ε., που υποτίθεται ότι είναι το στήριγμά μας, μιας και η ηγεσία μας ουδέποτε ενίσταται στους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς και επιπλέον επιβραβεύει τη δικτατορική Τουρκία, με αποδοχή του ανοίγματος κεφαλαίων».

Τέλος διερωτάται: «Μήπως αυτό εννοεί ο Πρόεδρος όταν δηλώνει ότι "βελτιώνεται το κλίμα στις συνομιλίες"; Είναι πρόοδος η απροκάλυπτη προώθηση της διχοτόμησης και ο σταδιακός εκτουρκισμός;».

Keywords
Τυχαία Θέματα