Λοράν Φαμπιούς: Καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής όπως την πανδημία

Ο Λοράν Φαμπιούς, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πριν από πέντε χρόνια όταν επισημοποίησε με το χτύπημα του σφυριού την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εύχεται οι παγκόσμιες δυνάμεις να είχαν προσπαθήσει να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνουν για την πανδημία του κορωνοϊού.



Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία μεταξύ σχεδόν 200 κρατών στις 12 Δεκεμβρίου, 2015 χαιρετίστηκε

ως ένα ενδεχόμενο σημείο καμπής στις προσπάθειες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμφωνία προέβλεπε την συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ πιο κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αν και η μακροπρόθεσμη τάση στις παγκόσμιες θερμοκρασίας είναι τώρα καθοδική, η πρόοδος είναι ανεπαρκής, ανέφερε ο Φαμπιούς, αποδίδοντας αυτό στην έλλειψη πολιτικής βούλησης πολλών κυβερνήσεων, και σίγουρα τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Φαμπιούς υπογραμμίζει ορισμένες θετικές εξελίξεις περιλαμβανομένης και της υπόσχεσης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν για επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία.

Κυβερνήσεις έχουν λάβει θαρραλέες χρηματοοικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις για να αναχαιτίσουν τον ιό, αλλά η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ακόμα πιο σοβαρή απειλή, είπε ο Φαμπιούς.

«Δυστυχώς, δεν κάνουμε τόσα πολλά για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, όπως για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της Covid», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος υπήρξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι και υπηρετεί τώρα ως Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας.

Είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας όπως κατά τηn διάρκεια της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία, η ανάκαμψη είναι «πράσινη» και όπως δεν κατευθυνθούν κονδύλια σε παλιές, ρυπογόνες βιομηχανίες.

Η συμφωνία ήταν επιτυχής σε κάποιο βαθμό, ανέφερε.

Τα επιστημονικά μοντέλα είχαν προβλέψει ότι η θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 5 ή 6 βαθμούς και τώρα εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 3 ή 4 βαθμοί ως το 2100. Αλλά αυτή (η αύξηση) είναι ακόμα υπερβολικά ψηλή, πρόσθεσε.

Τα όρια που τέθηκαν από την Συμφωνία του Παρισιού αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι μια αύξηση πάνω των 2 βαθμών θα καταδίκαζε τον πλανήτη σε ένα μέλλον με αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας, καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες και ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.  

Διαβάστε ακόμη: 

Βενετία: Πλημμύρισε η Πλατεία του Αγίου Μάρκου

Keywords
Τυχαία Θέματα