Λονδίνο: Σεμινάριο για τα οφέλη λύσης & της επαναπροσέγγισης

Εκτιμήσεις και ιδέες για το πώς η επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου, αλλά και για τα οφέλη της επανένωσης, παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου (UKCEC).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε ως δικοινοτική πρωτοβουλία και είχε μεγάλη συμμετοχή

τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου, κυρίως από τον νομικό, τον χρηματοοικονομικό και τον ακαδημαϊκό τομέα. Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων Easy και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Παρών ήταν και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Αρμοστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης. Αμφότεροι είναι εκ των ιδρυτικών επίτιμων υποστηρικτών του Συμβουλίου.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του UKCEC και διοργανωτής Πήτερ Δρουσιώτης, σημείωσε ότι μια λύση βασισμένη σε αξίες και αρχές θα αποφέρει κρίσιμα και απτά οφέλη για την Κύπρο, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ των ωφελημάτων, υπογράμμισε ο κ. Δρουσιώτης, θα είναι η ειρήνη με διάρκεια, η πραγματική ασφάλεια, η άρση της διαρκούς αβεβαιότητας, η οικονομική ευημερία, η τουρκοκυπριακή συμμετοχή στη διοίκηση του ομόσπονδου κράτους, η βέλτιστη αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, η νέα σχέση Ελλάδας - Τουρκίας, η ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η δημιουργία ενός μοντέλου ανεκτικότητας και αλληλοκατανόησης μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.

Ο κ. Δρουσιώτης εξήρε την προσφορά των Δικοινοτικών Βραβείων του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος, τα οποία ενθαρρύνουν τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου έκανε μία συνοπτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει ως προς τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης δικοινοτικών συνεργασιών προς όφελος των πολιτών. «Στόχος είναι η δημιουργία φιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να περιοριστούν οι πιθανότητες πολέμου», είπε ο κ Χατζηιωάννου.

Σε ό,τι αφορά τα βραβεία, ανέφερε ότι αρχικά αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη, αλλά το «ρίσκο» αποδίδει, καθώς η νοοτροπία αλλάζει και γίνεται αποδεκτή η βράβευση πρωτοβουλιών δικοινοτικής συνεργασίας, με τις αιτήσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Πρώτη ομιλήτρια από το πάνελ που είχε σχηματιστεί για το σεμινάριο ήταν η Έλλη Πατσαλού, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας Patsalos Consulting, η οποία τόνισε τη στρατηγική σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου. Η διακεκριμένη Κύπρια δικηγόρος της Βρετανίας, επεσήμανε ορισμένους τομείς που θα λάβουν σημαντική ώθηση σε περίπτωση επανένωσης: αγορά ακινήτων, τουρισμός, ναυτιλία, γεωργία, ενέργεια, μεταξύ άλλων.

Ο τουρκοκυπριακής καταγωγής επικεφαλής του νομικού οίκου Church Court Chambers Κερίμ Φουάντ, συνιδρυτής και διευθυντής του Συνδέσμου Κυπρίων Δικηγόρων (Cyprus Lawyers’ Society), σημείωσε ότι το νομικό επάγγελμα θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από την επανένωση και τις διευθετήσεις που θα χρειαστούν. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, είτε στο νομικό σκέλος είτε σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Φυσικών Υδρογονανθράκων, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις εξελίξεις στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουν τα έργα εκείνα που θα παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Προειδοποίησε, δε, ότι αν δεν αναπτυχθούν γρήγορα οι υδρογονάνθρακες, θα ξεπεραστούν από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Τουρκοκύπρια επιχειρηματίας της Βρετανίας Ιλέι Οζερλάτ-Γκουντούζ επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση αυξάνει το κόστος παραγωγής και εξαγωγών και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας στην Κύπρο. Προσέθεσε ότι η επανένωση μπορεί να ενθαρρύνει την ενεργή συνεργασία οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και ότι θα επιφέρει όφελος για κυβερνητικές υποδομές, όπως τηλεπικοινωνίες και μεταφορές.

Η Αντοανέτα Πρόκτορ, από τον νομικό Οίκο Taylor Wessing, που συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στο κεντρικό Λονδίνο το σεμινάριο, έδωσε τη δική της εμπειρία από πλούσιους πελάτες που επιλέγουν την Κύπρο για επενδύσεις και για εγκατάσταση. Όπως είπε, αυτή η τάση θα πολλαπλασιαστεί σε περίπτωση επανένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα