Λόγια ειρήνης από Αναστασιάδη, λόγια στήριξης από Καμμένο

“Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες", δήλωσε ο Πρόεδρος με το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου, ο οποίος στην συνέχεια ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά" στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Λύση μόνο με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, διαμηνύει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλαδας, Πάνος Καμμένος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε αρχικά την ιδιαίτερη ικανοποίηση για το

αίσθημα υπερηφάνειας που έχει δώσει η Εθνική Φρουράς μέσα από την άρτια διοργάνωση αλλά και την εξαιρετική επίδειξη ικανοτήτων στην παρέλαση. Ακολούθως συνεχάρη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τους Επιτελείς του και τους αξιωματικούς των διαφόρων σωμάτων”.

Είπε ακόμη, ότι μέσα από τη μετεξέλιξη θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, με βάση τις οποίες ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, θα ζήσει μαζί σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και των ΗΕ.

Έστειλε το μήνυμα πως “αυτό που χρειάζεται είναι η επικέντρωση της προσοχής μας όχι σε αμυντικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς, εξοπλισμούς και λοιπά, αλλά να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους στόχους και το δρόμο της ειρήνης”.

Καμμένος: Προϋπόθεση για λύση η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, καλωσόρισε στην εκδήλωση και ένα πρώην στρατηγό από το Ισραήλ που σήμερα είναι υπεύθυνος του Μουσείου Αρμάτων στο Τελ Αβίβ, λέγοντας πως η παρουσία του σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως εξήγησε, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ΥΠΑΜ της Κύπρου, «αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να επεκτείνουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο ΕλλάδαςΚύπρου σε ένα αμυντικό χώρο ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης στη περιοχή και της αποκατάστασης της εισβολής και της κατοχής που έγινε το 1974. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε».

Ανέφερε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με τη κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο δίνει μια μεγάλη μάχη για λύση του Κυπριακού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μόνο όταν θα φύγει ακόμα και ο τελευταίος στρατιώτης των δυνάμεων κατοχής, όταν η Κύπρος δεν θα χρειάζεται κανένα εγγυητή και λύση του Κυπριακού σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ελληνας Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση φωτογραφίας « περιγράφει και το χρέος μας να αποκαταστήσουμε την ιστορία. Και το κάνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας μετά από χρόνια θα παρελάσουν οι αγωνιστές της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ στη Θεσσαλονίκη στην 28η Οκτωβρίου, αποκαθιστούμε τους αγωνιστές οι οποίοι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος και τους ζητώ δημόσια συγγνώμη γιατί μέχρι σήμερα κάποιοι θεωρούσανε ότι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος σε μία άσκηση κατόπιν αδείας. Δεν πέσανε σε μια άσκηση κατόπιν αδείας, πέσανε σε ένα πόλεμο υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ιερή ελληνική σημαία».

Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι «θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των αγωνιστών αυτών όσο περνάει από το χέρι μας. Επίσης από τη πλευρά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όλων των Επιτελείων, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την κυπριακή τραγωδία θα δοθούν στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Κύπρου και μέσα από το ΥΠΑΜ στην Κυπριακή Βουλή, γιατί ο ελληνικός λαός, ο ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να μάθει την αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι και όποιοι και αν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα