Λιλλήκας: Οι χειρισμοί του ΠτΔ διασυνδέουν το ΦΑ με τη λύση

Πολύ φοβούμαστε ότι οι χειρισμοί που γίνονται από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας επιτρέπουν και στους Ευρωπαίους Eπιτρόπους και στην Τουρκία να διασυνδέουν πλέον την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου με τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι Λεμεσού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπου για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς στην Κύπρο,

ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτή έφερε στην επιφάνεια το ενεργειακό ζήτημα και ιδιαίτερα το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων μας.

"Μέχρι σήμερα δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ποιο είναι το ενεργειακό της πρόγραμμα. Μετά την αναβολή, με αφορμή την εισβολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, του ερευνητικού προγράμματος της ΕΝΙ, διαπιστώνουμε να αυξάνεται το ενδιαφέρον των διεθνών εταιρειών για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης, διαπιστώνουμε μια μεγάλη σιωπή και την απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης σε ένα χρονοδιάγραμμα, για το πότε η χώρα μας θα αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και πολιτική βούληση "και πολύ φοβούμαστε ότι οι χειρισμοί που γίνονται από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας επιτρέπουν και στους Ευρωπαίους Επιτρόπους και στην Τουρκία να διασυνδέει πλέον την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου με τη λύση του Κυπριακού.

"Αυτή η διασύνδεση, αν δεν ανατραπεί άμεσα θα είναι καταστροφική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα καταστήσει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όμηρο της λύσης του Κυπριακού, η οποία εξαρτάται από την Τουρκία και όχι από την καλή θέληση του κ. Ακιντζί", ανέφερε.

Λιμάνι Λεμεσού - Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και την επίσκεψη του στο λιμάνι, ο κ. Λιλλήκας είπε πως διαπιστώνει από την όλη συζήτηση ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και θα έλεγα δικαιολογημένη, από το προσωπικό απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

"Οι υπάλληλοι - και συμμεριζόμαστε αυτήν τους την εντύπωση - διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ετσιθελική προσέγγιση από πλευράς Κυβέρνησης, για να τους επιβάλει την απόφαση την οποία έχει λάβει, αδιαφορώντας για τις δικές τους ανησυχίες αλλά και αποφεύγοντας να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολουθεί και θέλει να υπηρετήσει δογματικές ιδεοληψίες που περιστρέφονται γύρω από την ιδιωτικοποίηση και δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου το ευρύτερο συμφέρον του τόπου αλλά επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ευχή "επειδή είναι ζωτικής σημασίας το λιμάνι, στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα υπάρχει την ερχόμενη Πέμπτη με τους πλοηγούς και τον Υπουργό Συγκοινωνιών, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση να μπουν σε έναν πραγματικό διάλογο, να ακούσουν και τις εισηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις που έχουν οι εργαζόμενοι και όχι απλά να χρησιμοποιηθεί η συνάντηση για επιβολή των κυβερνητικών απόψεων, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε νέες απεργίες και σε νέες περιπέτειες για τα κυπριακά λιμάνια και την οικονομία".

ΔΗΣΥ- Βουλευτικές εκλογές - Κυπριακό

Εξάλλου ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως προκαλεί εντύπωση η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές. "Μετά τη γνωστή τοποθέτηση του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, όχι λόγω επίλυσης του Κυπριακού, αλλά επικαλούμενος ότι ενδεχόμενα να υπάρχουν εξελίξεις ή πρόοδος, έχουμε τώρα την τοποθέτηση του ΔΗΣΥ για μη συζήτηση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκείνο που ενδιαφέρει το κυβερνών κόμμα είναι η λύση του Κυπριακού, υπονοώντας ότι όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αδιαφορούν γι αυτό το ζήτημα", είπε.

Ανέφερε πως "ο ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενος δυστυχώς και από το ΑΚΕΛ, κούρεψαν τη Δημοκρατία καταργώντας την απλή αναλογική και επιβάλλοντας το εκλογικό μέτρο του 3,6%. Τώρα ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να κουρέψει και τον πολιτικό διάλογο. Το επόμενο στάδιο είναι ο ΔΗΣΥ να μας πει και τί είδους επιχειρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην προεκλογική εκστρατεία", ανέφερε.

Διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή - εκτός κι αν για τον ΔΗΣΥ δεν υπάρχει πλέον κατοχή σε αυτόν τον τόπο - να γίνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να απασχολήσει τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό το πρόβλημα της κατοχής και της διχοτόμησης.

"Γιατί θα συζητούμε; Μόνο για τα σκάνδαλα της Focus, μόνο για τα σκάνδαλα και τις μίζες του ΣΑΠΑ; Για εμάς είναι αδιανόητο σε μια τέτοια χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις να αδιαφορούν για το κρισιμότερο ζήτημα, από την τύχη του οποίου θα εξαρτηθεί η επιβίωση του ίδιου του λαού. Αναμένουμε περισσότερη σοβαρότητα από το κυβερνών κόμμα", κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα