Λιλλήκας: Να αξιοποιηθεί η ρωσική θέση για εγγυήσεις μέσω ΣΑ

Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να εγκαταλείψει την επιμονή της για συνέχιση των εγγυήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ χαιρέτισε τη θέση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ ότι εγγυήσεις μπορεί να προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας κι όχι ξεχωριστές μεμονωμένες χώρες.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη στο δημαρχείο της πρωτεύουσας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σήμερα συνεχίζεται η Διάσκεψη της Γενεύης, αφού θεωρήθηκε ως ανοικτού τέλους στο Μοντ Πελεράν.

Η άποψη

μας, σημείωσε, είναι ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, να επιχειρήσουν να πείσουν την Τουρκία να ξεκινήσει ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος και μια ουσιαστική πολιτική διαβούλευση, για να πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιμονή της για συνέχιση των εγγυήσεων.

“Αν δεν υπάρξει πολιτική κατεύθυνση που να δοθεί ως πολιτικό πλαίσιο στους εμπειρογνώμονες, πολύ φοβάμαι ότι οι ομάδες εργασίας απλά δεν θα καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα συνεχίσει η πολιτική θέση της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυήσεων να παραμένει στο τραπέζι, μπλοκάροντας έτσι την όποια προοπτική”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Λιλλήκας, μετά από τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ, την οποία και ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε, πέραν από την εκδήλωση του συνεχούς ενδιαφέροντος της Ρωσίας να συμβάλει στο Κυπριακό, “θεωρώ ότι είπε κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από πλευράς της Κυβέρνησης”.

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέχισε, δεν απέδωσε καρπούς και δεν οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα στη Γενεύη, γιατί κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις, κι αυτές δεν είναι η Ελλάδα, έφεραν ένσταση και παρεμπόδισαν την παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δήλωση του κ. Λαβρόβ ο κ. Αναστασιάδης και να επιχειρήσει να πείσει κατά κύριο λόγο, θα έλεγα, τους Βρετανούς και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχτούν τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αφού είναι διαρκής η Διάσκεψη της Γενεύης, υπάρχει δυνατότητα για την εμπλοκή με ενεργό τρόπο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας”, συμπλήρωσε.

Μόνο έτσι, είπε ο κ. Λιλλήκας, θα δημιουργηθεί και το πολιτικό πλαίσιο εκείνο, το ισοζύγιο δυνάμεων εκείνο που θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

“ Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία με τις σχέσεις που έχει σήμερα με την Τουρκία έχει και αυξημένο ρόλο και τις δυνατότητες να επιχειρηματολογήσει στην Τουρκία για την ανάγκη της κατάργησης των εγγυήσεων. Και η θέση η ρωσική, είναι ξεκάθαρη ότι εγγυήσεις μπορεί να προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας κι όχι ξεχωριστές μεμονωμένες χώρες”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα