Λιλλήκας: Μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα ασκήσει πιέσεις

Την ανησυχία του ότι μια μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με τη γεώτρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων πάνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για αναστολή του ενεργειακού προγράμματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης του στη Λεωφόρο Τσερίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει από την πρώτη μέρα ότι ενδεχόμενα η διάσκεψη να οριζόταν κοντά στην ημερομηνία που θα γίνει η γεώτρηση της ΤΟΤΑΛ», σημειώνοντας

πως «μια μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με τη γεώτρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων πάνω στον κ. Αναστασιάδη για αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος».

«Θα θέλαμε να δούμε το έγγραφο Έιντε, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της διαπραγμάτευσης, για τα ζητήματα της ασφάλειας. Αυτό το έγγραφο δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχει απλά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης από τις εγγυήτριες δυνάμεις ή αν θα πρόκειται για να ένα έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις, για την επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που υπάρχουν ή καταθέσει ο κ. Έιντε μετά από διαβουλεύσεις προτάσεις ή εναλλακτικές ιδέες για τα θέματα της ασφάλειας, πολύ φοβούμαστε ότι θα οδηγηθούμε σε μια έμμεση επιδιαιτησία, κατά την οποία είναι και εύκολη η επίρριψη ευθυνών στην περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί κάποιες ιδέες του κ. Έιντε».

Είπε ακόμα ότι «θα έπρεπε πολύ πριν καθοριστεί η ημερομηνία να είχαν ξεκαθαρίσει όλα αυτά τα ζητήματα και να μην αυτοσχεδιάζουμε για μια ακόμα φορά οδηγούμενοι σε αυτοπαγίδευση», για να σημειώσει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και με δεδομένες τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας, την επιθετικότητα Ερντογάν, που την εκφράζει και στη γειτονική περιοχή, δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε μια καλή λύση ως αποτέλεσμα της διάσκεψης».

«Είτε θα οδηγηθούμε», είπε, «στην αποδοχή και ικανοποίηση των ακραίων τουρκικών απαιτήσεων ή σε ένα αδιέξοδο, το οποίο όμως αυτή τη φορά επειδή θα προέλθει από μια διάσκεψη θα λύσει τα χέρια της Τουρκίας, για να προχωρήσει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων».

Προβλήματα λεωφόρου Τσερίου

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στη Λεωφόρο Τσερίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «είναι αδιανόητο κατά τον 21ο αιώνα, όταν οι αρχές του Δήμου που έχουν εκλεγεί από τους ίδιους του Δημότες να έχουν αποφάσεις για επανασχεδιασμό, με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, αλλά να διατηρείται και η εμπορικότητα του δρόμου, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύσσεται η περιοχή, να παραγνωρίζονται και να επιμένουν οι αρχές του κράτους στο δικό τους αρχικό σχεδιασμό».

Κάλεσε τους Υπουργούς να παρέμβουν έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, η άποψη των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής, καθώς και οι απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν το ΕΤΕΚ.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι αυτό που το Δημοτικό Συμβούλιο Στρόβολου επιζητεί είναι μια λύση που να εδράζεται στις αρχές της βιώσιμη κινητικότητας, μια λύση που να εξυπηρετεί πρωτίστως τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Λεωφόρο και όχι βεβαίως τα αυτοκίνητα.

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, επεξεργαζόμαστε κάποιες νέες προσεγγίσεις και ευελπιστούμε εντός του μηνός Ιουνίου να βρεθεί μια λύση, που επαναλαμβάνω υπηρετεί πρωτίστως τους άμεσα ενδιαφερόμενους», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα