Λετονική Πρ.-Κομισιόν: Ισορροπημένη έκθεση προόδου Τουρκίας

Τόσο η Λετονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ όσο και η Κομισιόν τοποθετήθηκαν σήμερα με παρεμβάσεις τους κατά την έναρξη της συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Εκ μέρους του Συμβουλίου τοποθετήθηκε η Zanda Kalniņa-Lukaševica , Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και εκ μέρους της Κομισιόν ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος εκπροσώπησε τον συνάδελφό του Γιοχάνες Χαν που παρευρισκόταν σε άλλη συνεδρίαση στη Ρίγα.

Η κ. Lukaševica δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο

στην περιοχή και ότι εξίσου σημαντική είναι και η σχέση της ΕΕ με την χώρα. Εξήρε την συνεισφορά της σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στην υποδοχή 2 εκ προσφύγων από Συρία και Ιράκ ενώ τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια για να μπορέσει η Τουρκία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές προσφύγων θα συνεχιστεί.

Τόνισε ότι για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος πρέπει να υπάρξει και πολιτικό θάρρος εκ μέρους της Αγκυρας και καλωσόρισε την δέσμευση της να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λετονή αξιωματούχος είπε πάντως ότι η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με την ΕΕ και να ευθυγραμμιστεί με την ΚΕΠΑ ενώ σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι στα προηγούμενα συμπεράσματα η ΕΕ κάλεσε την χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Αναφέρθηκε και στην επανάληψη των συνομιλιών και στην συνεισφορά που πρέπει να έχει η Τουρκία στη διαδικασία για λύση.

Η Υπουργός της Λετονίας εξέφρασε την ανησυχία της για την εσωτερική κατάσταση στην χώρα, θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων ενώ τόνισε ότι και ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών που έχει κατατεθεί δείχνει πόση μεγάλη σημασία δίνει το ΕΚ στο θέμα.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι η έκθεση είναι υψηλής ποιότητας και αντικατοπτρίζει τις ατέρμονες προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμούς. Την χαρακτήρισε ισορροπημένη λέγοντας ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και από την ΕΕ και από την Τουρκία.

Για το Κυπριακό είπε ότι η Κομισιόν τονίζει ότι έχει έρθει η στιγμή για όλους να εκμεταλλευτούν την χρονική συγκυρία , ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ Εσπεν Είντε και ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει όλους τους φορείς και την Τουρκία να συμβάλουν προς ένα θετικό κλίμα και μια θετική ατμόσφαιρα.

Συμφώνησε και αυτός με όλες τις επισημάνσεις και τις ανησυχίες για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Σε άλλο σημείο είπε ότι η Κομισιόν έχει υψηλές προσδοκίες για συνεργασία μετά τις εκλογές .

Τοποθέτηση έγινε και εκ μέρους της εισηγήτριας Κάτι Πίρι που είπε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να επιδείξει σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Αγκυρας στο δράμα των προσφύγων από Συρία και Ιράκ και επαναβεβαίωσε την στήριξη της ΕΕ.

Η κ. Πίρι εξέφρασε τις ανησυχίες της για το Κουρδικό, για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης λέγοντας ότι επιβάλλεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε για τη επανάληψη των συνομιλιών στην Κύπρο και τόνισε ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση επωφελής για όλους τους Κυπρίους.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές που μίλησαν για την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, και επέκριναν το γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις σε όσους ζητούν τα αυτονόητα και όχι σε όσους τα παραβιάζουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε ακόμα

LIVE: Η συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

Έντονες διαφωνίες στη συζήτηση της έκθεσης για Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα