Τι ξημερώνει στο μέτωπο των πυρκαγιών

Δύο 24ωρα μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην Κύπρο κι έπειτα από έναν μαραθώνιο αγώνα των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, η επόμενη ημέρα ξημερώνει με τα στοιχήματα να μεγαλώνουν.

Στο πύρινο μέτωπο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετρούν ήδη ένα νεκρό και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εναέριες επιχειρήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν εκ νέου αύριο στις 5:30, με τον μηχανισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών να ενεργοποιείται ξανά «στο φουλ», ενώ ο

Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, θα βρίσκεται από τις 6:00 στο Κέντρο Συντονισμού Πυρκαγιών στη Γαλάτα.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, γνωστοποιήθηκε ότι αύριο θα καταφτάσουν επιπλέον ενισχύσεις από Ελλάδα και Ισραήλ, οι οποίες θα αποστείλουν από δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποφασίσθηκε από εδώ και στο εξής να γίνει καλύτερος συντονισμός και αξιοποίηση των δυνάμεων των εθελοντών από το Κέντρο.

Επιπροσθέτως, όπως έχει προαναγγελθεί ήδη, την Τετάρτη θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να αποτιμηθεί η πορεία των επιχειρήσεων και να μελετηθούν περαιτέρω σχέδια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αύριο αναμένονται και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε από νωρίς το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, θετικά έχουν απαντήσει στο αίτημα της Κύπρου η Γαλλία η οποία αναμένεται να συμβάλει με τρία αεροσκάφη και η Ιταλία η οποία θα συμβάλει με ένα, ενώ νωρίτερα θετική στο αίτημα είχε εμφανιστεί η Αγγλία.

Τέλος, ολονύκτιες επιχειρήσεις στο μέτρου του δυνατού θα πραγματοποιούν οι χερσαίες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης που δρουν υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στο να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, είναι τα πολλά μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και τους ανέμους να πνέουν δυνατά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο οι Αρχές είναι αισιόδοξες ότι αύριο ενδεχομένως η πυρκαγιά να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα