Λαβρόφ: Βλέπει σήμερα ΥΠΕΞ Κύπρου, αύριο ΥΠΕΞ Τουρκίας

Eπίσκεψη εργασίας στη Μόσχα πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και περιφερειακά ζητήματα.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Λαβρόφ για την κατάσταση πραγμάτων, μετά και το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,

με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα θα επαναλάβει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις των δυο Υπουργών στα ΜΜΕ και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Αύριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ρωσίας – Τουρκίας - Ιράν για τη Συρία.

Στο μεταξύ ισχυρό μήνυμα ότι οι κυπρο-ρωσικές σχέσεις έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία και δεν πρόκειται με κανένα τρόπο η συνεργασία με την Τουρκία να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Κύπρο στέλνει η Μόσχα στη Λευκωσία, ενόψει της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ.

Εκφράζοντας κατανόηση για τις ανησυχίες της κυπριακής κοινής γνώμης για την προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας και ειδικά για την πώληση των S -400 η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τη Λευκωσία εκτείνονται σε πολλούς τομείς και η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων.

Θα συντονιστούν τα ρολόγια μας, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ως προς τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτίμηση των προοπτικών για επανέναρξη του διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα