Λάθος στα Μαθηματικά και "εξαφανισμένη" πρόταση στην Ιστορία

Μετά το πρόβλημα στο εξεταστικό δοκίμιο της Iστορίας, λάθος, εντοπίστηκε και στα Μαθηματικά.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι έδωσαν εξέταση στο δοκίμιο των Μαθηματικών, Πρακτικής Κατεύθυνσης (δίωρου) παρατήρησαν λάθος στην διατύπωση και το σχήμα της άσκησης 4 στο δεύτερο μέρος του εξεταστικού δοκιμίου.

Σε επικοινωνία της με το SigmaLive, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου επιβεβαίωσε το λάθος

στο σχήμα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η διατύπωση ήταν ορθή.

«Η άσκηση μπορούσε να λυθεί παρά το λάθος», πρόσθεσε.

Παρ’ όλ’ αυτά η Υπηρεσία Εξετάσεων αποφάσισε όπως δώσει τους βαθμούς στους υποψηφίους.

Η "εξαφανισμένη" πρόταση της Ιστορίας

Η παράλειψη δύο γραμμών από το κείμενο της άσκησης Γ3 του εξεταστικού Δοκιμίου διέλαθε της προσοχής των θεματοθετών, σύμφωνα με τους υπευθύνους.

Η παράλειψη αυτή μπέρδεψε τους υποψηφίους, καθώς το κείμενο, που αναφερόταν στο σχέδιο Μάρσαλ, δεν είχε συνοχή.

Η «εξαφανισμένη» πρόταση περιείχε απαραίτητα στοιχεία, τα οποία ζητούσε το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που έπαιρνε πέντε μονάδες. Για σαφέστατο λάθος, το οποίο συνέβη στην φωτοτύπηση, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων και Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος και υποδεικνύει ότι οι οδηγίες διόρθωσης θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να μην αδικούνται οι υποψήφιοι μαθητές. Παράλληλα, αποδίδει το λάθος σε κεκτημένη ταχύτητα και επισημαίνει ότι οι θεματοθέτες πρέπει να έχουν άνεση χρόνου για να αποφεύγονται τέτοια λάθη.

Το λάθος μπορεί να είναι ανθρώπινο, εξήγησε ο κ. Ταλιαδώρος στο Ράδιο Πρώτο επηρέασε, ωστόσο, τους μαθητές, καθώς δημιούργησε σύγχυση στους υποψηφίους, που έχασαν πολύτιμο χρόνο για την κατανόηση της ερώτησης.

Έχουν, ήδη, δοθεί οδηγίες για να ληφθούν διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα είναι προς όφελος των υποψηφίων, διαβεβαιώνει η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου. Η κα Κωνσταντινίδου εξήγησε στο Ράδιο Πρώτο ότι η ερώτηση απαιτούσε την καταγραφή έξι σημείων και αιτιολόγηση της απάντησης, αλλά εξαιτίας της παράλειψης όσοι υποψήφιοι κατέγραψαν μόνο τρία σημεία και τα αιτιολόγησαν θα πιστωθούν με όλες τις μονάδες της άσκησης.

Η κα Κωνσταντινίδου απέδωσε την παράλειψη στην πίεση, που έχουν οι θεματοθέτες, λέγοντας ότι τέτοιου είδους προβλήματα είναι αναμενόμενα και τόνισε ότι γι αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Παιδείας προκρίνει την αλλαγή της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα