Κυβέρνηση: Θ’ αποτυπωθεί η πραγματικότητα στην έκθεση Έιντε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ

για το Κυπριακό, ο οποίος αποχωρεί από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για το μέλλον και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.»

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η Έκθεση που ετοιμάζει ο κ. Άιντε, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έγιναν συζητήσεις για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και τι μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. και τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, στην έκθεση που θα γίνει».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό το θέμα έχει τελειώσει, έχει λυθεί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει αν ικανοποιεί την Κυβέρνηση η χθεσινή απάντηση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας αναφορικά με το θέμα της navtex, είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί ουδέποτε ζήτησαν από την Τουρκία την έκδοση οποιασδήποτε navtex, αναγνωρίζοντας ότι η θαλάσσια εκείνη περιοχή είναι υπό την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν απαιτείται navtex σε όλες τις ασκήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις, διότι η navtex είναι οδηγία προς ναυτιλλομένους. Εάν αυτό που κάνεις παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα, τότε ειδοποιείς την αρμόδια Αρχή να ειδοποιήσει τους ναυτιλλομένους να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Η άσκηση που έκαναν οι Αμερικανοί δεν παρενοχλούσε τη ναυσιπλοΐα». Πρόσθεσε ότι η άσκηση δεν αφορούσε εξερεύνηση, ούτε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεώτερο αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όταν θα υπάρχει αποτέλεσμα, θα ενημερωθείτε».

Keywords
Τυχαία Θέματα