Σε κομβικό σημείο οι συνομιλίες, σημαντικές οι διαφωνίες

Η πρόοδος ή μη στις συνομιλίες θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσουν πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα εκκρεμούν στο Κυπριακό, σε περίπτωση που επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις το 2016.

Η πρόθεση των Η.Ε. αποτυπώνεται στην έκθεση του Μπαν Κι Μουν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις 10 πολιτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και της αποστολής των καλών

υπηρεσιών στην Κύπρο.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, υποδεικνύοντας ότι, μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες και διαφορές. Θα δούμε στη συνέχεια, κατά πόσον θα επιτευχθεί πρόοδος και το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διεθνής διάσκεψη μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, απαντούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

«Να υπάρξει συμφωνία στα κεφάλια που έχω αναφέρει για να μπορέσει η διεθνής διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού, όσον αφορά την ασφάλεια», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Πολυμερής ή διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί όταν θα βρισκόμαστε σε σημείο που θα έχουν κλείσει όλα τα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές. Δεν βλέπουμε, έχοντας κατά νου τις διαφωνίες, που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις ότι κάτι τέτοιο είναι του παρόντος», δήλωσε ο Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Την ανάγκη να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια που απασχολούν την ε/κ πλευρά υπογραμμίζει το ΔΗΚΟ.

Όχι σε νέα Ζυρίχη δηλώνει η ΕΔΕΚ, εκφράζοντας αντίθεση σε συνταγές πολυμερούς όπως έγινε το 1960.

«Εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία επίλυσης του κυπριακού η οποία θα καλύπτει τα εσωτερικά θέματα, τότε και μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει διεθνής διάσκεψη με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Η Συμμαχία Πολιτών παρατηρεί ότι μια τέτοια τακτική υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ολέθρια για τον τόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα