Κυριακίδου:Στήριξη από ΕΕ για τα hotspots στα ελληνικά νησιά

Την στήριξη της ΕΕ αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς όπου στεγάζονται μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, ζητάει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της, την οποία απευθύνει στους Ευρωπαίους Επίτροπους για την Μετανάστευση, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια Δήμητρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην επιστολή της την οποία δίνει στην δημοσιότητα με ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο Twitter,

η κ. Κυριακίδου εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στα ‘hotspots’ που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της με τις Ελληνικές αρχές.

«Από τις διμερείς μου επαφές, μπορούσα να καταλάβω την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου ο συνωστισμός και οι επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής έχουν καταστεί κύρια ανησυχία, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όπου υπάρχει η ανάγκη για άμεση επέμβαση», σημειώνει η κ. Κυριακίδου στην επιστολή της στου δύο Επιτρόπους.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τα πολλά παιδιά, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις ανύπαντρες και άτομα που ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες, τα οποία ζουν σε ακατάλληλα καταφύγια, με μικρή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», αναφέρει.

Η γενική κατάσταση γίνεται ανυπόφορη με τον ερχομό του χειμώνα, προσθέτει.

Αναφέρεται στην δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσει τον κίνδυνο να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο στους καταυλισμούς στα νησιά, εκφράζοντας την μεγάλη ανησυχία της.

Η Στέλλα Κυριακίδου αναγνωρίζει ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τις ελληνικές αρχές από την αρχή της κρίσης πολιτικά και οικονομικά αλλά προσθέτει ότι με την σφοδρή άφιξη του χειμώνα «χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες επειγόντως».

Πιστεύω ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, προσθέτει, «έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν περισσότερο την Ελληνική Κυβέρνηση για να τεθεί ένα τέλος στις απάνθρωπες και αβέβαιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι στα νησιά και να τεθεί σε εφαρμογή ένα κατάλληλο πρόγραμμα για τον χειμώνα και να διευκολυνθεί η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η ασφάλεια τους, οι ανάγκες τους και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής μπορεί να διασφαλιστεί καλύτερα».

«Γι αυτό σας απευθύνω προσωπικά έκκληση να ληφθούν επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», αναφέρει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην επιστολή της στους δύο Επιτρόπους.

Εκφράζει την ετοιμότητα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που η ίδια θα συζητήσει, όπως επισημαίνει, την επόμενη εβδομάδα με μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Εκφράζει ακόμη την ανησυχία πως αν δεν αναληφθεί δράση επειγόντως τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα