Κύπρος:Πρόταση δημιουργίας μόνιμου περιφερειακού μηχανισμού

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, έθεσε ενώπιον της Κομισιόν τις τραγικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των πυρκαγιών και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού υποστήριξης των κρατών για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο οποίος να εδρεύει στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση

που απέστειλε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν προτίθεται να στηρίξει την δημιουργία ενός περιφερειακού μόνιμου μηχανισμού βοήθειας προς τα κράτη μέλη για την επίτευξη ταχύτερης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Επίσης ρωτά με ποιο τρόπο η ΕΕ θα στηρίξει έμπρακτα την Κύπρο ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μόνιμες υποδομές αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στη δήλωση που απέστειλε στην Κομισιόν ο κος Συλικιώτης υπογραμμίζει πως η δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, και στην οποία βρέθηκαν προηγουμένως και άλλα κράτη της Μεσογείου, καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού υποστήριξης των κρατών μελών για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επισημαίνει δε πως και στο παρελθόν είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Όπως εξηγεί, ο εν λόγω μηχανισμός πρέπει να έχει μόνιμες περιφερειακές δομές υποστήριξης ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες όλων των κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης και με συντονισμό της δράσης από την ΕΕ. Τονίζει δε πως ένα από τα κέντρα του μηχανισμού πρέπει να εδρεύει στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα